Doplnění vývojového prostředí BlueJ o funkce využitelné v úvodních kurzech programování

Název práce: Doplnění vývojového prostředí BlueJ o funkce využitelné v úvodních kurzech programování
Autor(ka) práce: Matviichuk, Oleksandr
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se věnuje problematice výuky programování a její podpoře ve vývojovém prostředí BlueJ. Práce se primárně zaměřuje na úvodní kurzy programování, ale její výsledky lze využít i ve vyšších kurzech. Práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části práce jsou nejprve analyzovány různé metodiky výuky programování. Následně se pro metodiku, která byla vybrána jako nejmodernější, provádí analýza její podpory ve výukovém prostředí BlueJ. Na základě této analýzy byl vytvořen seznam nových funkcí, jejichž implementace do prostředí BlueJ by měla výrazně zlepšit podporu výuku podle vybrané metodiky. Aktuálnost práce spočívá mimo jiné v tom, že při návrhu nových funkcí do prostředí BlueJ byly zohledněny rovněž novinky, se kterými přišla poslední verze jazyka Java, vydaná méně než dva měsíce před odevzdáním této práce. V práci je navrženo přidat do prostředí BlueJ podporu těch novinek z verze Java 8, které je z pedagogického hlediska přínosné začlenit do výuky v úvodních kurzech programování. V praktické části práce pak byly navržené nové funkce implementovány do prostředí BlueJ. Práce kromě toho obsahuje uživatelskou příručku s návodem, jak nové funkce používat, a programátorskou příručku s popisem provedených změn.
Klíčová slova: BlueJ; Architecture First; Design Patterns First; Objects First; výuka programování
Název práce: Extending of development environment BlueJ by the functions which can be used at the basic programming courses
Autor(ka) práce: Matviichuk, Oleksandr
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work is devoted to the problems of teaching programming and its support in integrated development environment BlueJ. First of all it focuses on the basic programming courses, but the results can be used at the advanced courses as well. The work consists of the theoretical and practical parts. In the theoretical part the various methods of teaching programming are analyzed. Then a method which has been selected as the most modern is getting tested by checking its support in the environment BlueJ. Based on these analysis, it is offered to add to the BlueJ list of new functions which should greatly improve the teaching of programming according to the chosen method. Relevance of work lies in the propositions as for new possibilities in BlueJ taking into consideration the innovations of the latest version of Java language (which was released less than two months before this work was handed in). This work suggests adding to BlueJ environment support of the innovations of Java 8, which are useful to include to the teaching of introductory programming courses from educational point of view. In the practical part the suggested new functions have been implemented to the BlueJ environment. The work also includes instructions for users how to use the new methods and instructions for the programmers, which describes the details of the latest changes.
Klíčová slova: Architecture First; Design Patterns First; Objects First; BlueJ; teaching programming

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Podniková informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 12. 2013
Datum podání práce: 7. 5. 2014
Datum obhajoby: 9. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46497/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: