Analýza podnikatelského prostředí začínajících společností v České republice a Korejské republice

Název práce: Analýza podnikatelského prostředí začínajících společností v České republice a Korejské republice
Autor(ka) práce: Tlapák, Matouš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kešner, Martin
Oponenti práce: Bárta, Filip
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Smyslem této bakalářské práce je analýza podnikatelského prostředí České republiky a Korejské republiky vztažená k činnosti začínajících firem a vedoucí k nalezení typických rysů obou prostředí. Na základě provedené analýzy jsou v závěru celé práce navržena doporučení pro oba podnikatelské ekosystémy, stejně tak jako pro začínající, takzvané start-upové společnosti. Analýza vychází ze zkoumání sekundárních dat, většinou z veřejně přístupných zdrojů na internetu. V prvním kroku jsou detailně rozebrána podnikatelská prostředí obou zemí -- jejich vývoj, způsob podpory malých a středních společností a možnosti inkubace či akcelerace začínajících firem. Dále se práce zabývá podnikatelskou náladou, kdy dochází k rozboru výzkumů provedených mezi podnikateli konkrétních zemí. Po této, do určité míry subjektivní, části přichází více objektivní komparace vycházející ze zpráv či indexů mezinárodních institucí dlouhodobě se zabývajících podnikáním, konkrétně jde o Zprávu globální konkurenceschopnosti nebo o Index snadnosti podnikání. V neposlední řadě dochází i k popisu význačných start-upových společností. V závěru práce je provedena syntéza nejdůležitějších rysů obou podnikatelských prostředí, zejména pomocí SWOT matice. Stejně tak jsou navrhnutá i výše zmíněná doporučení.
Klíčová slova: malé a střední podniky; podnikatelský záměr; Podnikatelské prostředí; podnikání; start-up
Název práce: Analysis of the business environment related to new ventures of the Czech Republic and the Republic of Korea
Autor(ka) práce: Tlapák, Matouš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kešner, Martin
Oponenti práce: Bárta, Filip
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal of this bachelor thesis is to analyze business environments related to start-up companies of the Czech Republic and Republic of Korea and subsequently to discover typical features of both countries. Based on the analysis, the final part offers recommendations for the business ecosystems as well as for new ventures from both of the countries. The analysis is based on research of secondary data, mainly publicly available internet sources. First, both of the environment are discussed in detail, specifically their evolution, the way of support they offer and incubation and acceleration possibilities for start-ups. In the next step, the paper focuses on the business sentiment felt by country's entrepreneurs. After this, to some extent subjective point of view, comes a more objective comparison based on reports and researches of international institutions engaged in the business analysis in the long term, namely Global Competitiveness Report or Ease of Doing Business Index. Last but not least, outstanding start-up companies are described. The conclusion offers synthesis of the most important features of both business environments, in particular through SWOT matrix. Also, as it is mentioned above, the recommendations are proposed.
Klíčová slova: entrepreneurship; small and medium entreprises; business plan; start-up; Business environment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2014
Datum podání práce: 26. 5. 2014
Datum obhajoby: 25. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46562/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: