Důvody zavedení Basel III

Název práce: Dôvody zavedenia Basel III
Autor(ka) práce: Čižmár, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zameriava na dôvody zavedenia Basel III, ktorý je v súčasnosti najdiskutovanejšou dohodou v oblasti regulácie bankového sektora. V úvode vysvetľuje podstatu a ciele regulácie, spoločne s jej silnými a slabými stránkami. Práca popisuje vývoj bazilejských dohôd až k tej aktuálnej, ktorej hlavné reformy sú vytýčené v druhej kapitole. Tieto zmeny sa týkajú kapitálu, kapitálového vankúša, proticyklického vankúša, leverage ratia, likvidity a krytia rizika, ktorému sa venujem v nasledujúcej kapitole. V nej je vysvetlený výpočet EAD, zmena týkajúca sa EPE, výpočet CVA a celkového CCR a zmeny týkajúce sa wrong-way rizika. Záver práce sa venuje priebehu implementácie, hodnoteniu a možným dopadom dohody Basel III.
Klíčová slova: Finančná kríza; Basel; Regulácia; riziko
Název práce: Důvody zavedení Basel III
Autor(ka) práce: Čižmár, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na důvody zavedení Basel III, který je v současnosti nejvíce diskutovanou dohodou v oblasti regulace bankovního sektoru. V úvodu vysvětluje podstatu a cíle regulace, společně s jejím silnými a slabými stránkami. Práce popisuje vývoj basilejských dohod až k té aktuální, jejíž hlavní reformy jsou vytyčeny v druhé kapitole. Tyto změny se týkají kapitálu, kapitálového polštáře, proticyklického polštáře, leverage ratia, likvidity a krytí rizika, kterému se věnuji v následující kapitole. V ní je vysvětlen výpočet EAD, změna týkající se EPE, výpočet CVA a celkového CCR a změny týkající se wrong-way rizika. Závěr práce se věnuje průběhu implementace, hodnocení a možným dopadem dohody Basel III.
Klíčová slova: riziko; finanční krize; Basel; Regulace
Název práce: Reasons for the implementation of Basel III
Autor(ka) práce: Čižmár, Peter
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis focuses on the reasons of the Basel III implementation which is currently one of the most discussed topics in the area of banking sector regulation. The introduction explains the basic principles and aims of the regulation of the banking sector alongside with its strengths and weaknesses. Further, it describes the development of the Basel accords. The main changes of the introduced third version are specified in the second chapter. These changes are mainly related to capital, capital conversation buffer, counter-cyclical buffer, leverage ratio, liquidity and risk coverage. The third chapter studies in more details the above mentioned risk coverage. Particularly, it explains the calculation EAD, changes regarding EPE, calculation of CVA and aggregate CCR followed by the explanation of the wrong-way risk changes. The final chapter provides an overview of the course of implementation, evaluation and possible implications of the Third Base Accord.
Klíčová slova: risk; financial crisis; Basel; Regulation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 3. 2014
Datum podání práce: 30. 5. 2014
Datum obhajoby: 19. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46768/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: