Podvody v účetnictví

Název práce: Podvody v účtovníctve
Autor(ka) práce: Hajduk, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šmídová, Jekaterina
Oponenti práce: Pelák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárske práce je priblížiť tému podvodov v účtovníctve. Tento pojem je často zamieňaný s kreatívnym účtovníctvom a z tohto dôvodu je prvá kapitola venovaná vymedzeniu rozdielu medzi nimi. Druhá kapitola je zameraná na motívy podvodu, ktoré vedu najčastejšie zamestnancov a manažment podniku k jeho spáchaniu. Najčastejšie metódy, akými sú podvody páchané v oblasti účtovníctva sú popísané v tretej kapitole, ktorá ma dve časti. Prvá časť je zameraná na metódy v oblasti defraudácie majetku a druhá na metódy podvodov, ktoré ovplyvňujú účtovnú závierku firmy. Predposledná kapitola uvádza niekoľko názorných spoločností zo zahraničného aj českého prostredia, v ktorých bol odhalený podvod. Záver práce sa venuje profilu páchateľa, ktorý najčastejšie realizuje podvody v účtovníctve a poukazuje na prevenčné kroky, ktoré by mohli predísť takýmto závažným udalostiam v spoločnosti.
Klíčová slova: Parmalat; Enron; Podvod v účtovníctve; Metódy podvodu
Název práce: Podvody v účetnictví
Autor(ka) práce: Hajduk, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šmídová, Jekaterina
Oponenti práce: Pelák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je přiblížit téma podvodů v účetnictví. Tento pojem se často zaměňuje s kreativním účetnictvím a z toho důvodu je první kapitola věnována vymezení rozdílu mezi nimi. Druhá kapitola je zaměřena na motivy podvodů, které vedou nejčastěji zaměstnance a management podniku k jejich spáchání. Nejčastější metody podvodu, kterými jsou podvody páchány v oblasti účetnictví, jsou popsané ve třetí kapitole, která se skládá ze dvou částí. První část je zaměřena na metody v oblasti defraudace majetku a druhá na metody podvodů, které ovlivňují účetní závěrku firmy. Předposlední kapitola uvádí několik názorných společností ze zahraničí a také českého prostředí, ve kterých byl podvod odhalen. Závěr práce se věnuje profilu pachatele, který nejčastěji realizuje podvodné jednání v účetnictví a poukazuje na prevenční kroky, kterými je možné předejít závažným událostem ve společnosti.
Klíčová slova: Parmalat; Enron; Metody podvodů; Podvody v účetnictví
Název práce: Accounting frauds
Autor(ka) práce: Hajduk, Lukáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šmídová, Jekaterina
Oponenti práce: Pelák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of bachelor thesis is to look at the accounting frauds. This term has often been mistaken for creative accountancy and that is why the first chapter of our thesis deals with the main differences between the two. The second chapter concentrates on the incentives leading the employees and company managers to commit fraud. The third chapter, which is divided into two parts, deals with the ways of carrying out frauds in accountancy. The first part examines mainly methods of misappropriation whereas the other examines how fraud influences the balance of accounts. The fourth chapter looks at several companies from abroad that have been found guilty of committing fraud. In the last chapter we study the personality of a person that is most probable to commit such crimes and point out steps that can or should be taken to help prevent these crimes.
Klíčová slova: Enron; Method of accounting fraud; Accounting fraud; Parmalat

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 3. 2014
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 23. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46832/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: