Voda jako investiční příležitost ve srovnání se zbytkem trhu

Název práce: Voda ako investičná príležitost'v porovnaní so zvyškom trhu
Autor(ka) práce: Mláka, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca vychádza z predpovedí hroziaceho globálneho nedostatku pitnej vody. Zaoberá sa touto problematikou z pohľadu možných investícií do tejto komodity. V úvodných kapitolách sú zhrnuté teoretické predpoklady potrebné pre ďalšiu analýzu trhu, kvantifikáciu rizika a výnosnosti. K tomuto účelu je využitá metóda fundamentálnej akciovej analýzy, ktorá je aplikovaná najskôr na rozbor odvetvia a následne i vybraných štyroch spoločností z rôznych krajín. Prostredníctvom týchto zástupcov sú zmapované špecifiká, riziká a príležitosti tohto odvetvia a jednotlivých tržných modelov. Posledná časť obsahuje prehľad súčasne dostupných produktov, prostredníctvom ktorých je možné investovať do odvetvia ako celku. V priebehu celej práce je výkonnosť jednotlivých titulov i následne celého odvetvia zrovnávaná na zvyšok trhu. Získane poznatky a výsledky sú použité k zhodnoteniu investičných príležitostí z dlhodobého hľadiska.
Klíčová slova: investovanie; akcie; indexy; voda
Název práce: Voda jako investiční příležitost ve srovnání se zbytkem trhu
Autor(ka) práce: Mláka, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce vychází z předpovědí hrozícího globálního nedostatku pitné vody. Zaobírá se touhle problematikou z pohledu možných investicí do této komodity. V úvodních kapitolách jsou shrnuté teoretické předpoklady potřebné pro další analýzu trhu, kvantifikaci rizika a výnosnosti. K tomuto účelu je využitá metoda fundamentální akciové analýzy, která je aplikovaná nejdřív na rozbor odvětví a následně i vybraných čtyřech společností z různých zemí. Prostřednictvím těchto zástupců jsou zmapované specifika, rizika a příležitosti tohoto odvětví a jednotlivých tržních modelů. Poslední část obsahuje přehled současně dostupných produktů, prostřednictvím kterých je možné investovat do odvětví jako celku. V průběhu celé práce je výkonnost jednotlivých titulů i následné celého odvětví srovnávaná na zbytek trhu. Získané poznatky a výsledky jsou použity k zhodnocení investičních příležitostí z dlouhodobého hlediska.
Klíčová slova: akcie; indexy; voda; investice
Název práce: Water as an investment opportunity compared with the rest of the market
Autor(ka) práce: Mláka, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Prognoses of the imminent global drinking water shortage constitute the basis of the thesis. It engages with the issue by examining potential investments into this commodity. Firstly, it explains theoretical assumptions which are imperative for further market analysis, risk and performance quantification. In order to do so it utilizes the methods of the fundamental stock analysis. The thesis applies it on the examination of the sector as well as four selected companies from various countries. The thesis charts specifics, risks and opportunities of the sector and individual market models through the chosen corporations. Finally, it offers the overview of the products which are currently available and through which it is possible to invest in the sector as a whole. Throughout the whole thesis, the productivity of the individual shares and of the rest of the market is compared. It utilizes the collected knowledge and results in order to assess long-term investment opportunities.
Klíčová slova: share; indices; investment; water

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 4. 2014
Datum podání práce: 6. 6. 2014
Datum obhajoby: 23. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47665/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: