Bootstrapové metody v ekonometrii

Název práce: Bootstrapové metódy v ekonometrii
Autor(ka) práce: Mihál, Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zouhar, Jan
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predložená práca sa zaoberá základnými princípmi a aplikáciami bootstrapových metód v ekonometrii. V prvej časti je čitateľ zoznámený so základnými myšlienkami a výhodami tejto metódy. V práci sú predstavené metódy reziduálny, parametrický, divoký, blokový a vyhladený bootstrap. Princíp každej z nich je detailnejšie popísaný. Ďalej je popísaná teória bootstrapových štandardných chýb a intervalov spoľahlivosti. Túto tému ďalej rozvíjame v praktickej časti, kde implementujeme popísané postupy na reálnych dátach v ekonometrickom softwari Gretl. Konkrétne sa venujeme štandardným chybám a intervalom spoľahlivosti pre MEM (marginal effects at mean) a AME (average marginal effects) v modele binárnej voľby, konkrétne v probite. Tieto výsledky získané s pomocou bootstrapu nakoniec porovnávame s výsledkami dosiahnutými za použitia delta metódy.
Klíčová slova: AME; MEM; Delta metoda; Probit; Bootstrap
Název práce: Bootstrapové metody v ekonometrii
Autor(ka) práce: Mihál, Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zouhar, Jan
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předložená práce se zabývá základními principy a aplikacemi bootstrapových metod v ekonometrii. V první části je čtenář seznámen se základními myšlenkami a výhodami této metody. V práci jsou představené metody reziduální, parametrický, divoký, blokový a vyhlazený bootstrap. Princip každé z nich je detailně popsán. Dále je popsána teorie bootstrapových standardních chyb a intervalů spolehlivosti. Tohle téma dále rozvíjíme v praktické části, kde implementujeme popsané postupy na reálných datech v ekonometrickém softwaru gretl. Konkrétně se věnujeme standardním chybám a intervalům spolehlivosti pro MEM (marginal effects at mean) a AME (average marginal effects) v modelu binární volby, konkrétně v probitu. Tyto výsledky získané pomocí bootstrapu nakonec porovnáváme s výsledky, kterých jsme dosáhli za použití delta metody.
Klíčová slova: AME; Bootstrap; MEM; Probit; Delta metóda
Název práce: Bootstrap methods in econometrics
Autor(ka) práce: Mihál, Filip
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zouhar, Jan
Oponenti práce: Formánek, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor's thesis deals with basic principles and applications of bootstrap methods in econometrics. In the first part, the basic ideas and advantages of this method are pointed out. There are introduced methods of residual, parametric, wild, block and smoothed bootstrap. Principle of every one of them is also described in more detail. Next the theory of standard errors and confidence intervals is discussed. This topic is developed in practical part of thesis, where described techniques are implemented on real data using econometric software Gretl. Specifically we pay attention to standard errors and confidence intervals for MEM (marginal effects at mean) and AME (average marginal effects) in binary choice model of probit. These results gained by bootstrapping will be finally compared to those, we get by using delta method.
Klíčová slova: MEM; AME; Probit; Bootstrap; Delta method

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 2. 2014
Datum podání práce: 2. 6. 2014
Datum obhajoby: 25. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47819/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: