Statistické arbitráže na akciových trzích

Název práce: Statistické arbitráže na akciových trzích
Autor(ka) práce: Hanel, David
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Veselá, Jitka
Oponenti práce: Derner, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Statistické arbitráže představují poměrně rozšířený investiční přístup, který se řadí mezi tzv. tržně neutrální strategie. Přestože první zmínky pocházejí již z 80. let, názor investorské obce na její schopnost fungovat profitabilně není jednotný. Tato práce si klade za cíl představit teorii, na které statistické arbitráže stojí, a následně na historických datech předem definované množiny akciových titulů otestovat její funkčnost. Je rozdělena do tří hlavních kapitol. Účelem první kapitoly je zejména nastolit teoretický aparát nutný k pochopení následujících částí. Po krátkém úvodu o historické genezi a základních principech tržně neutrálních strategií je čtenáři prezentován pohled na pohyby akciových trhů statistickou optikou a představeno teoretické zázemí nutné pro aplikaci tohoto přístupu. Druhá kapitola se již naplno věnuje statistickým arbitrážím a postupně prochází celým procesem výstavby obchodního systému. Kromě aplikace statistických metod, které jsou jádrem celé strategie, zde jsou zmíněny i některé obecnější aspekty, jenž by dle autora měly být zohledněny v případě jakéhokoli investičního přístupu. Obsahem poslední kapitoly je testování teoretických principů na reálných historických datech. Z výsledků testů by nakonec měla vzejít představa o tom, zda má tato strategie potenciál "porážet" trh.
Klíčová slova: statistické arbitráže; obchodní systém; investování; kointegrace; párové obchodování; tržně neutrální strategie
Název práce: Statistical Arbitrage on the Stock Markets
Autor(ka) práce: Hanel, David
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Veselá, Jitka
Oponenti práce: Derner, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Statistical arbitrage is a relatively widespread investment approach that belongs among the so-called market neutral strategies. Although the first records date back to the 1980s, there is still no unified opinion on its ability to generate profits within the investors' community. The goal of the thesis is to introduce the theory of statistical arbitrage and consequently to test its functionality using real historical stock data. The thesis is divided into three main chapters. The first chapter establishes a theoreticalbase necessary to understand the following chapters. It begins with a brief introduction to the historical evolution of statistical arbitrage and states the basic principles of a market neutral strategies. It continues with the analysis of stock market movements using a statistical point of view and finally a theoretical background required for the application of this approach is laid down. The second chapter is fully devoted to statistical arbitrage and walks through the entire process of constructing a trading system. Primarily it deals with the statistical methods that form the core of the strategy and secondarily defines a few additional general aspects that are applicable to any investment approach. The final chapter focuses on testing the theoretical principles using real historical data. The test results should give us an idea whether it can be used to "beat" the market or not.
Klíčová slova: trading system; investing; co-integration; pairs trading; market neutral strategy; statistical arbitrage

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 1. 2012
Datum podání práce: 5. 9. 2012
Datum obhajoby: 22. 1. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35504/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: