Analýza ekonomické aktivity v ČR se zaměřením na vyšší věkové skupiny

Název práce: Analýza ekonomické aktivity v ČR se zaměřením na vyšší věkové skupiny
Autor(ka) práce: Nová, Lucie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Fiala, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem bakalářské práce je ekonomická aktivita starších osob ve věku 55 let a více v České republice. Cílem je analyzovat a popsat vývoj ekonomické aktivity prostřednictvím několika ukazatelů, hlavně pak počtem ekonomicky aktivních a mírou ekonomické aktivity, a to v období let 1995--2012 na základě údajů z Výběrového šetření pracovních sil. Trh práce byl významně ovlivněn změnami při stanovování věku pro odchod do důchodu, který začal růst od roku 1996. Z analýzy ukazatelů ekonomické aktivity vyplývá, že vliv na její růst mělo jak zvýšení podílu věkové skupiny osob 55ti letých a starších na celkovém počtu obyvatel, který vzrostl z 22,8 % na 30,6 %, tak i růst počtu zaměstnaných o téměř 400 tisíc osob. Druhý zmíněný vliv odráží legislativní změny týkající se prodlužování věku odchodu do důchodu, kdy jsou lidé nuceni setrvat déle ekonomicky aktivní, a současně zpřísňování pravidel pro výpočet předčasných důchodů od roku 2001. Nejvyšší zvýšení počtu ekonomicky aktivních i míry ekonomické aktivity starších osob je patrné jak u mužů, tak u žen především ve věku 55--59 let a dále ve skupině osob 60--64letých. Mezi nástroje zvyšování ekonomické aktivity starších osob patří nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, alternativní pracovní úvazky, celoživotní vzdělávání, Diversity Management či Age Management.
Klíčová slova: diverzita; demografické stárnutí; věk pro odchod do důchodu; trh práce; ekonomická aktivita starších osob
Název práce: Analysis of economic activity in the Czech Republic with focus on the older working age groups
Autor(ka) práce: Nová, Lucie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Fiala, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject of the bachelor's thesis is the economic activity of people of age 55 and more in the Czech Republic. The target is to analyse and describe development of economic activity through index numbers, mainly by number of economically active people and economic activity rate, during the period from 1995 to 2012 based on the data of Labour Force Survey. Labour market has been strongly affected by changes of retirement age, which started to escalate since 1996. Based on the analysis of economic activity the results are following: its growth has been affected by growth of ratio of group of people older than 55 years on total population, and that it increased from 22,8 % to 30,6 %. The growth also has been affected by increase of number of employed people by almost 400 thousands persons. This fact reflects legislative changes in retirement age and the restricting rules for calculating early retirements since 2001. Major increase in the number of economically active people and activity rates is apparent in the age (55--59) and (60--64) for both males and females. Among instruments that raise economic activity of older people can be included instruments such as active politics of employment, alternative work arrangements, life-long studies, Diversity Management or Age Management.
Klíčová slova: diversity; demographic ageing; retirement age; labour market; economic activity of older people

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 4. 2013
Datum podání práce: 17. 1. 2014
Datum obhajoby: 28. 1. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42922/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: