Postavení Mexika v mezinárodním obchodě a možnosti rozšíření spolupráce s ČR

Název práce: Postavenie Mexika v medzinárodnom obchode a možnosti rozšírenia spolupráce s ČR
Autor(ka) práce: Šufliarská, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Štemberk, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom mojej diplomovej práce je analyzovať postavenie Mexika v medzinárodnom obchode, ale i doterajšiu spoluprácu Mexika a Českej republiky a pokúsiť sa nájsť možnosti rozšírenia spolupráce medzi týmito dvomi krajinami. Práca je rozdelená do štyroch hlavných kapitol. Prvá kapitola sa venuje podnikateľskému prostrediu Mexika. V druhej kapitole analyzujem zahraničný obchod Mexika. Kapitola takisto obsahuje informácie o obchodnej a proexportnej politike Mexika. Obchodným vzťahom s jednotlivými regiónmi sa venujem v tretej kapitole. V analýze obchodných vzťahov som sa zamerala na vývoj vzťahov s tromi svetovými regiónmi, ktorými sú Severná Amerika, Latinská Amerika a Európska únia.Záverečná časť tejto diplomovej práce zahŕňa informácie o doterajšej vzájomnej spolupráci Českej republiky a Mexika, ako vývoj vzájomnej obchodnej bilancie, komoditnú štruktúru vzájomného obchodu, bilaterálne dohody uzavreté medzi týmito dvomi krajinami a takisto sa pokúsim nájsť nejaké perspektívne oblasti budúceho vzájomného obchodu medzi týmito dvoma krajinami.
Klíčová slova: zahraničný obchod; Mexiko; Latinská Amerika; NAFTA
Název práce: Postavení Mexika v mezinárodním obchodě a možnosti rozšíření spolupráce s ČR
Autor(ka) práce: Šufliarská, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Štemberk, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem mé diplomové práce je analyzovat postavení Mexika v mezinárodním obchodě, ale i dosavadní spolupráci Mexika a České republiky a pokusit se najít možnosti rozšíření spolupráce mezi těmito dvěma zeměmi. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola se věnuje podnikatelskému prostředí Mexika. Ve druhé kapitole analyzuji zahraniční obchod Mexika. Kapitola rovněž obsahuje informace o obchodní a proexportní politice Mexika. Obchodním vztahům s jednotlivými regiony se věnuji ve třetí kapitole. V analýze obchodních vztahů jsem se zaměřila na vývoj vztahů s třemi světovými regiony, kterými jsou Severní Amerika, Latinská Amerika a Evropská unie.Závěrečná část této diplomové práce zahrnuje informace o dosavadní vzájemné spolupráci České republiky a Mexika, jako vývoj vzájemné obchodní bilance, komoditní strukturu vzájemného obchodu, dvoustranné dohody uzavřené mezi těmito dvěma zeměmi a také se pokusím najít nějaké perspektivní oblasti budoucího vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi.
Klíčová slova: Latinská Amerika; NAFTA; Mexiko; zahraniční obchod
Název práce: Position of Mexico in the International Trade and posibilities of extension of cooperation with Czech Republic
Autor(ka) práce: Šufliarská, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Štemberk, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of my thesis is to analyze the position of Mexico in the international trade, but also to present cooperation between Mexico and Czech Republic and try to find opportunities to extend cooperation between these two countries. The thesis is divided into four main chapters. The first chapter is dedicated to the business environment of Mexico and its general characteristics. The second chapter analyzes the foreign trade of Mexico. It also contains information on business and pro-export policy of Mexico. Trade relations with different regions are discussed in the third chapter. Regarding trade relationships analysis I focused on relationship development with three world regions, North America, Latin America and EU. The final part of this thesis includes information about mutual cooperation between Czech Republic and Mexico, and also tries to find some challenging fields of future bilateral trade between these two countries.
Klíčová slova: international trade; Mexico; Latin America; NAFTA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 6. 2012
Datum podání práce: 20. 4. 2013
Datum obhajoby: 6. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38007/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: