Energetická politika Německa a Rakouska v kontextu vytváření jednotného energetického trhu EU

Název práce: Energetická politika Německa a Rakouska v kontextu vytváření jednotného energetického trhu EU
Autor(ka) práce: Pražáková, Marta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Němcová, Ingeborg
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá energetickou politikou EU a členských zemí Rakouska a Německa. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola pojednává o jednotlivých zdrojích energie a jejich výhodách a nevýhodách. Je nastíněn jejich předpokládaný vývoj do budoucna. Je zde popsáno fungování elektroenergetického odvětví na národní úrovni a přirozený monopol v rámci síťového odvětví. Současně je věnována pozornost i tržnímu prostředí, vazbám v něm a jednotlivým aktérům. Druhá kapitola je zaměřena na energetickou politiku EU, protože právě EU je tvůrcem nového energetického konceptu, který je postaven na obnovitelných zdrojích energie. Je uveden vývoj energetické politiky EU od jejího vzniku, jednotlivé dokumenty, které s energetikou souvisejí a jaké změny do budoucna mají přinést. Hlavním bodem je liberalizace energetického trhu a vytvoření jednotného energetického trhu. Jsou vysvětleny jednotlivé energetické balíčky, unbundling, problematika výstavby nových přenosových sítí a energetické plány do roků 2020 a 2050. Obsahem třetí kapitoly je energetická politika Rakouska. Jsou zmíněny instituce, které ji řídí a ovlivňují, současná struktura výroby elektrické energie a její budoucí vývoj. Charakterizována je i rakouská energetická strategie, která je založena na třech pilířích. Poslední čtvrtá kapitola pojednává o energetické politice Německa. Opět jsou uvedeny instituce, které jí řídí i energetický mix země a jednotlivé energetické zdroje. Nakonec je zmíněn energetický koncept země, který je založen na obnovitelných zdrojích energie, jeho hlavní cíle i možné problémy.
Klíčová slova: energetická politika Rakouska; energetická politika Německa; energetická politika EU; energetický trh; energetické zdroje
Název práce: Energy policy of Germany and Austria in the context of creating single EU energy market
Autor(ka) práce: Pražáková, Marta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Němcová, Ingeborg
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This master thesis is about the European energy policy and about the energy policy of Austria and Germany. The thesis is divided into four chapters. The first one is about energy resources and their advantages and disadvantages. There is also predicted their future development. There is information about electrical energy industry, natural monopoly in network industry and some information about energy market, interconnections and participants. Second chapter discuss the European energy policy. The EU created new energy concept that is based on renewable resources. The energy policy development since the beginning, some documents and what is planned in the future. The main point is about creation the common European energy market (unbundling, construction new transmission networks, plans till 2020 and 2050). The third chapter is about Austrian energy policy. There are mentioned energy institutions, Austrian energy mix, used resources and future development. New Austrian energy strategy is based on three pillars that are described. Last chapter describes German energy policy. There is information about energy institutions, energy mix and energy resources. Finally new energy concept is mentioned that is based on renewable resources, its goals and problems.
Klíčová slova: energy market; energy resources; EU energy policy; energy policy of Germany; energy policy of Austria

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2012
Datum podání práce: 15. 4. 2013
Datum obhajoby: 16. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38940/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: