Památková péče v Rakousku

Název práce: Památková péče v Rakousku
Autor(ka) práce: Dvořáková, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kouba, Vojtěch
Oponenti práce: Novák, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce přibližuje specifika rakouské památkové péče, jež se díky společným historickým i právním kořenům promítá také v české praxi a je proto významným zdrojem inspirace pro památkovou péči u nás. Cílem práce je tak ukázat nejen vývoj samotné rakouské památkové péče od jejího počátku až do současnosti, ale i provázanost s českým prostředím a rozdílnosti obou vývojových linií. Zaměřuje se na historii, legislativu a teoretické základy památkové péče, v současnosti potom na platnou právní úpravu, institucionální zabezpečení, specifika památkového fondu, systém památkové péče a problémy jeho uplatnění. V závěru práce přináší porovnání vybraných památek v Rakousku a České republice.
Klíčová slova: vývoj ochrany památek; financování památek; Rakousko; památková péče
Název práce: Cultural heritage preservation in Austria
Autor(ka) práce: Dvořáková, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kouba, Vojtěch
Oponenti práce: Novák, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with specifics of cultural heritage preservation in Austria which thanks to common historical and legal roots is reflected also in the Czech practise and is an important source of inspiration for the cultural heritage preservation in our country. The goal of the thesis is to show not only the development of the Austrian cultural heritage preservation itself from its beginning to the present but also the interconnection with the Czech surroundings and the differences between both of the development lines. The work is focused primarily on theoretical basis of the cultural heritage preservation in Austria and further on the beginnings of its legal specification, institutional background, specifics of the monuments fund, system of the cultural heritage preservation and problems of its application. Besides that the work introduces also comparison of selected examples of monuments in Austria and the Czech Republic.
Klíčová slova: economy of cultural heritage; development of cultural heritage protection; Austria; cultural heritage preservation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Arts Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra Arts managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 6. 2013
Datum podání práce: 1. 9. 2013
Datum obhajoby: 17. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43302/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: