Vzdělávací programy Evropské unie a Rady Evropy a jejich spolupráce v oblasti vzdělávání

Název práce: Vzdělávací programy Evropské unie a Rady Evropy a jejich spolupráce v oblasti vzdělávání
Autor(ka) práce: Vršovská, Jitka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Vzdělávání je dnes neodmyslitelnou součástí našich životů. Každá civilizovaná společnost má na vzdělávání svých občanů zájem, a proto je ochotná investovat do jeho rozvoje. Vzdělávání jako jedna ze současných priorit v Evropě má zajímavý historický vývoj. Téma vzdělávání je velmi komplexní a pro účely této diplomové práce je zúženo z časového hlediska na konec dvacátého a počátek jednadvacátého století a z institucionálního hlediska na vzdělávací programy a aktivity Evropské unie a Rady Evropy. Hlavním cílem této práce je kriticky zhodnotit spolupráci v oblasti vzdělávání na mezinárodní, zejm. celoevropské, úrovni a zdůraznit jak její dosavadní přínosy, tak i přetrvávající překážky a úskalí. Jako ústřední předmět kritického hodnocení byl zvolen populární program Erasmus kvůli jeho rozšířenosti, významném podílu na finančním rozpočtu určeném pro oblast vzdělávání a aktuálnímu diskursu o jeho budoucnosti.
Klíčová slova: Evropská unie; vzdělávací programy; Erasmus; vzdělávání; Rada Evropy
Název práce: Educational programmes of the European Union and the Council of Europe and their cooperation in the field of education
Autor(ka) práce: Vršovská, Jitka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Education is one of the essential parts of our lives. Every civilized society is interested in education of its citizens, thus, they are willing to invest in its development. Education as one of the current priorities in Europe has an interesting historical development. The topic of education is rather complex and for the purposes of this master thesis it is, from the time point of view, narrowed to the end of the 20th and the beginning of the 21st century and from the institutional point of view, to the educational programmes and activities of the European Union and the Council of Europe. The main target of this thesis is to critically assess the cooperation in the field of education on the international and primarily European level and to accentuate both its existing benefits and its ongoing obstacles and difficulties. As a central point of the critical assessment, the Erasmus programme was chosen due to its popularity, significant share in the financial budget determined for the field of education and the contemporary discourse on its future.
Klíčová slova: Council of Europe; education; Erasmus; European Union; educational programmes

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 10. 2011
Datum podání práce: 30. 11. 2012
Datum obhajoby: 12. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34100/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: