Odhad cenovej elasticity dopytu po plyne v Českej republike

Název práce: Cenová elasticita dopytu po plyne v Českej republike
Autor(ka) práce: Brečka, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svoboda, Miroslav
Oponenti práce: Šťastný, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá odhadom cenovej elasticity dopytu po zemnom plyne v Českej republike. Za účelom výpočtu cenovej elasticity dopytu je nutné odhadnúť dopytovú funkciu po plyne. Túto funkciu odhadujem prostredníctvom ekonometrických nástrojov. Model dopytu po plyne je odhadnutý na základe štvrťročných sezónne očistených dát. V práci je popísaná metóda odhadu modelu ako aj predchádzajúce výskumu k danej téme. Sú diskutované jednotlivé premenne, ktoré by mohli mať na spotrebu plynu vplyv. Z analýzy vyplynulo, že najvhodnejším modelom na popísanie spotreby plynu v ČR je model s premennými cena plynu, cena blízkeho substitutu (elektrickej energie) a oneskorená hodnota spotreby plynu. Ďalším bodom analýzy je popísanie vývoja elasticity v čase. Výsledky analýzy sú v súlade ako s očakávaniami tak aj výsledkami obdobných analýz na iných trhoch s plynom.
Klíčová slova: Funkcia dopytu; Cenová elasticita; Spotreba plynu
Název práce: Odhad cenovej elasticity dopytu po plyne v Českej republike
Autor(ka) práce: Brečka, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svoboda, Miroslav
Oponenti práce: Šťastný, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabírá odhadnutím cenové elasticity poptávky po zemním plyne v Český republice. Za účelem výpočtu cenově elasticity poptávky je nutné odhadnout poptávkovou funkci po plyne. Tuto funkci odhadneme prostřednictvím ekonometrických nástrojů. Model poptávky po plyne je odhadnutý na zaklade čtvrtletních sezoně očištěných dat. V práci je popsaná metoda odhadnuti modelu a taktéž předcházející výzkumy k dané problematice. Jsou diskutované jednotlivé přeměnné, které by mohli mít vplyv na spotřebu plynu. Z analýzy vyplynulo, že nejvhodnějším modelem na popsáni spotřeby plynu v ČR je model s přeměnnými cena plynu, cena blízkého substitutu (elektrické energie) a zpožděná hodnota spotřeby plynu. Dalším bodem analýzy je popsaní vývoje elasticity v čase. Výsledky analýz jsou v souladu jak s očekáváními tak i s výsledky obdobních analýz na jiných trhách s plynem.
Klíčová slova: spotreba plynu; Funkcia dopytu; Cenová elasticita
Název práce: Price elasticity of gas demand in Czech republic
Autor(ka) práce: Brečka, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Svoboda, Miroslav
Oponenti práce: Šťastný, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis analyses the price elasticity of demand for natural gas in Czech Republic. In order to calculate the price elasticity of demand is necessary to estimate the demand function for gas. This function estimates by econometric tools. Model gas demand is estimated by on the basic of quarterly seasonally adjusted data. Thesis describes the method of estimating the model as well as previous research on the topic. I discussed here the different variables that could have an impact on gas consumption. The analysis showed that the most appropriate model to describe the gas consumption in the CR is model variables Price gas, price of close substitutes( electricity) and the delayed value of gas consumption. Another point of analysis is to describe the development of elasticity over time. Results of analysis are in line with expectations as to results of similar analyzes for other gas market.
Klíčová slova: Price elasticity; gas consuption; demand function

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 9. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2012
Datum obhajoby: 15. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35376/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: