Současný stav a perspektivy prosazování udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Národním parku České Švýcarsko

Název práce: Současný stav a perspektivy prosazování udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Národním parku České Švýcarsko
Autor(ka) práce: Bradová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Herget, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce pojednává o problematice udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Národním parku České Švýcarsko. Konkrétněji se zabývá vyhodnocením jeho současného stavu a perspektiv do budoucna. Práce je rozdělena do šesti kapitol. V první a druhé kapitole je vysvětlen samotný pojem udržitelný rozvoj a jeho principy a dále jeho aplikace na cestovní ruch. Ve třetí kapitole je charakterizován Národní park České Švýcarsko a jsou zde popsány předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu v této oblasti. Čtvrtá kapitola popisuje vývoj udržitelného rozvoje cestovního ruchu v národním parku a uvádí jeho zhodnocení pomocí SWOT analýzy. Analytická část je věnována zjištění povědomí o problematice udržitelného rozvoje cestovního ruchu v oblasti Národního parku České Švýcarsko prostřednictvím dotazníkového šetření mezi návštěvníky, rezidenty, zástupci měst a obcí a mezi subjekty podnikajícími v oblasti cestovního ruchu. Závěrem jsou popsány i návrhy do budoucna.
Klíčová slova: národní park; šetrné formy cestovního ruchu; cestovní ruch; udržitelný rozvoj
Název práce: Current state and perspectives of sustainable development of tourism in the National Park České Švýcarsko
Autor(ka) práce: Bradová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Herget, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis is concerned with issue of the sustainable tourism development in the National Park České Švýcarsko. Specifically deals with evaluation of its current state and perspectives to the future. Thesis is divided into six chapters. In the first and second chapter the concept of the sustainable tourism and its principles and application to the tourism industry are explained. The third charter brings characteristic of the National Park České Švýcarsko and the prerequisists for the development of tourism in this area. The fourth chapter is dedicated to the development of the sustainable tourism in this national park and presents its evaluation by the SWOT analysis. Analytical part is dedicated to the detection of the knowledge about the sustainable tourism developement in the area of the National park České Švýcarsko via questionnaire survey among four different groups: visitors, residents, regional authorities and tourism entrepreneurs. In cocnlusion proposals for the future are included as well.
Klíčová slova: National Park; environmentally friendly forms of tourism; tourism; sustainable development

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 2. 2012
Datum podání práce: 10. 5. 2013
Datum obhajoby: 24. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35964/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: