Ekonomické a sociální rozdíly regiónů Evropské unie s důrazem na Visegrádskou skupinu

Název práce: Ekonomické a sociálne rozdiely regiónov Európskej únie s dôrazom na Visegrádsku skupinu
Autor(ka) práce: Auxtová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Európska únia je najväčším a najhlbším integračným zoskupením na svete. Jeho ďalšiemu rozvoju a efektívnejšej implementácii spoločných politik však bránia výrazné ekonomické a sociálne rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi a ich regiónmi. Tie sa východným rozšírením Spoločenstva ešte viac prehĺbili. Preto Európska únia vykladá nemálo úsilia a finančných prostriedkov na vyrovnávanie týchto rozdielov. To je poslaním regionálnej politiky, ktorá je tiež nazývaná kohézna, alebo tiež politika súdržnosti Európskej únie. V posledných rokoch sledujeme jej neustále sa zvyšujúci význam, čomu sa adekvátne podriaďuje aj tvorba rozpočtu Únie. Vďaka základným ekonomickým a sociálnym ukazovateľom, ktoré verne zobrazujú situáciu v jednotlivých štátoch, môžeme rozdiely medi jednotlivými štátmi navzájom porovnávať a sledovať v čase. Európska únia je príliš rôznorodé zoskupenie a niektoré rozdiely sú často dané národnými špecifikami, a preto je vhodné bližšie zrovnávať krajiny s podobným vývojom a spoločnými znakmi, ako je napr. Visegradská skupina.
Klíčová slova: regionálna diferenciácia; regionálna politika EÚ; regionálne rozdiely v Európskej únii
Název práce: Ekonomické a sociální rozdíly regiónů Evropské unie s důrazem na Visegrádskou skupinu
Autor(ka) práce: Auxtová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Evropská unie je největším a nejhlubším integračním uskupením na světě. Jejímu dalšímu rozvoji a efektivní implementaci společných politik však brání výrazné ekonomické a sociální rozdíly mezi jednotlivými členskými státy a jejich regiony. Ty se východním rozšířením Společenstva ještě více prohloubily. Proto Evropská unie vykládá nemalé úsilí a finanční prostředky na vyrovnávání těchto rozdílů. To je posláním regionální politiky, která je též nazývána kohezní či politika soudržnosti Evropské unie. V posledních letech sledujeme její neustále se zvyšující význam, čemuž se adekvátně podřizuje i tvorba rozpočtu Unie. Na základě bazálních ekonomických a sociálních ukazatelů, které věrně reflektují situaci v jednotlivých státech, můžeme navzájem porovnávat a v čase sledovat rozdíly mezi jednotlivými státy. Evropská unie je příliš různorodé uskupení a některé rozdíly jsou často dané národními specifiky. Z tohoto důvodu je vhodné blíže srovnávat země s podobným vývojem a společnými znaky, jako například Visegrádskou skupinu.
Klíčová slova: regionální politika EU; regionální rozdíly v Evropské unii; regionální diferenciace
Název práce: Economic and social regional disparities of the European Union with an emphasis on the Visegrad Group
Autor(ka) práce: Auxtová, Ľubica
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Němcová, Ingeborg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The European Union is the largest and deepest integration grouping in the world. Its further development and more effective implementation of common policies are impossible because of significant economic and social disparities between member states and their regions. These became even deeper after eastern enlargement of the Community. The European Union invests considerable efforts and funds to balance these differences. That is the mission of regional policy, which is also called cohesion policy of the European Union. In recent years it is facing the ever-increasing importance, what is adequately supported with the creation of the EU budget. According to the basic social and economic indicators, which present the situation in each country objectively, we can compare and watch in time the differences between the individual countries. The European Union is too heterogeneous grouping and some differences are often related with the national specifics and therefore it is more effective to compare countries with similar development and common features such as Visegrad Group.
Klíčová slova: regional differentiation; regional policy of EU; regional disparities in the Europaen Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2012
Datum podání práce: 20. 12. 2012
Datum obhajoby: 13. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36466/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: