Analýza dopadu současné hospodářské krize na hospodaření obcí (měst) v ČR

Název práce: Analýza dopadu současné hospodářské krize na hospodaření obcí (měst) v ČR
Autor(ka) práce: Auzká, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Peková, Jitka
Oponenti práce: Frühbauerová, Helena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou veřejných rozpočtů a vlivem současné hospodářské krize na hospodaření měst a obcí v ČR. Práce srovnává dva rozpočty, rozpočet města Plzně a obce Šťáhlavy v Plzeňském kraji. Cílem této práce je srovnat dopad hospodářské krize na menší obec a větší město, zejména porovnat způsob, jakým oba tyto subjekty na krizi reagovaly a co se ukázalo jako největší problém, který musel být na cestě z krize překonán. V teoretické části práce je nastíněno postavení územní samosprávy v ČR a její funkce. Dále se pak práce zabývá hospodařením obcí všeobecně, zejména strukturou příjmů a výdajů a faktory, které tyto položky ovlivňují. Jedna kapitola je věnována jen hospodářské krizi a důsledkům, které přinesla pro územní samosprávné celky i celou českou ekonomiku. V praktické části práce je zhodnoceno období od roku 2008 do současnosti. Práce se zabývá zejména roky 2009 a 2011 a snaží se oba krizové roky mezi sebou porovnat. Práce analyzuje, zda byla krizí více zasažena větší či menší obec, a v závěru dochází k návrhu doporučení, která by obcím v budoucnu pomohla lépe překonávat úskalí hospodářského cyklu.
Klíčová slova: zadluženost; hospodářská krize; rozpočet; obec Šťáhlavy; město Plzeň; územní samospráv
Název práce: Analysis of the Impact of the Current Economic Crisis on the Financial Management of Municipalities (Towns) in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Auzká, Veronika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Peková, Jitka
Oponenti práce: Frühbauerová, Helena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with public sector budgets and the impact of the current economic crisis on economic activities of cities and municipalities in the Czech Repbulic. The thesis compares two budgets, the budget of the city of Pilsen and the budget of the village of Šťáhlavy in the Pilsen Region. The aim of the thesis is to compare the impact of the economic crisis on a small municipality and a large city and particularly to make a comparison of how both of the entities have responded to the crisis and what has proved to be the biggest problem on the way out of the crisis. The first part of the thesis shows the position of the local government in the Czech Republic and its functions. General municipal economic activities are described with the focus on the structure of incomes and expenses and the most important factors that influence these items. One chapter is devoted to the economic crisis and problems that it has brought to local government units and the whole Czech economy. It offers a deeper insight into the local government debt. The analysis reviews the period since 2008 to the present. The main emphasis is put on the critical years 2009 and 2011 that are compared. The aim of the analysis is to evaluate the impact of the economic crises on the municipalities with regard to their size and to provide recommendations that would help to the municipalities to better overcome difficulties of the economic cycle in the future.
Klíčová slova: debt; the city of Pilsen; local government; the village of Šťáhlavy; economic crisis; budget

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 3. 2012
Datum podání práce: 30. 4. 2013
Datum obhajoby: 18. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36547/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: