Vybrané makroekonomické nerovnováhy států Eurozóny: pozice Slovenské republiky

Název práce: Vybrané makroekonomické nerovnováhy štátov Eurozóny: pozícia Slovenskej republiky
Autor(ka) práce: Pohančeníková, Beáta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce je popísať vzájomné vzťahy medzi vonkajšou nerovnováhou, konkurencieschopnosťou, vládnym deficitom a zadlžením na základe analýzy jednotlivých ukazovateľov v krajinách Eurozóny čeliacich dlhovej kríze, vyvodiť závery a aplikovať zistené poznatky na prípade Slovenska za účelom formulovania zásadných odporúčaní zamedzujúcich zhoršeniu jeho vonkajšej a fiškálnej nerovnováhy. Čiastkovým cieľom je vypracovať podrobnú analýzu nerovnováhy na bežnom účte platobnej bilancie, s ktorou je úzko prepojená konkurencieschopnosť ekonomiky, a rastúceho deficitu štátneho rozpočtu spoločne s verejným dlhom. Stanovenému cieľu odpovedá členenie práce, ktorá je rozdelená do troch ťažiskových kapitol. Prvá kapitola rozdelená do dvoch častí sa zameriava na teoretické vymedzenie pojmov vonkajšej nerovnováhy, konkurencieschopnosti, fiškálnej nerovnováhy a spojitostí medzi nimi. V prvej časti je pozornosť venovaná problematike nerovnováhy bežného účtu a jej následné prepojenie s medzinárodnou konkurencieschopnosťou vyjadrenej pomocou komparatívnej cenovej hladiny, jednotkových pracovných nákladov, produktivity práce, reálneho efektívneho menového kurzu a exportnej výkonnosti. V druhej časti sú vysvetlené pojmy ako deficit verejných financií a verejný dlh, i ich vzájomný vzťah s bežným účtom platobnej bilancie. Druhá kapitola používa teoretické základy z prvej kapitoly na vyhodnotenie situácie v krajinách Eurozóny. V prvej časti sa venuje hodnotám dosahovaným na bežnom účte platobnej bilancie a vo zvolených ukazovateľoch konkurencieschopnosti, a v druhej časti zase v oblasti štátneho rozpočtu a verejného dlhu. Na konci kapitoly sú krajiny rozdelené na jadro a perifériu Eurozóny podľa hodnôt dosahovaných v jednotlivých ukazovateľoch. Tretia kapitola rozširuje predchádzajúce dve o príklad Slovenskej republiky, poskytuje výsledky, ktoré Slovensko dosahuje v zvolených indikátoroch doplňujúc ich o odporúčania, ktoré by mu mohli pomôcť súčasnú situáciu vylepšiť, alebo ju aspoň udržať.
Klíčová slova: verejný dlh; deficit štátneho rozpočtu; platobná bilancia; Eurozóna; bežný účet; konkurencieschopnosť
Název práce: Vybrané makroekonomické nerovnováhy států Eurozóny: pozice Slovenské republiky
Autor(ka) práce: Pohančeníková, Beáta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je popsat vzájemné vztahy mezi vnější nerovnováhou, konkurenceschopností, vládním deficitem a zadlužením, na základě analýzy jednotlivých ukazatelů v zemích Eurozóny čelících dluhové krizi, vyvodit závěry a aplikovat zjištěné poznatky na případě Slovenska za účelem formulování zásadních doporučení zamezujících zhoršení jeho vnější a fiskální nerovnováhy. Dílčím cílem je vypracovat podrobnou analýzu nerovnováhy na běžném účtu platební bilance, se kterou je úzce propojena konkurenceschopnost ekonomiky, a rostoucího deficitu státního rozpočtu společně s veřejným dluhem. Stanovenému cíli odpovídá členění práce, která je rozdělena do tří stěžejních kapitol. První kapitola rozdělena do dvou částí se zaměřuje na teoretické definování vnější nerovnováhy, konkurenceschopnosti, fiskální nerovnováhy a spojitostí mezi nimi. V první části je pozornost věnována problematice nerovnováhy běžného účtu a její následné propojení s mezinárodní konkurenceschopností vyjádřené pomocí komparativní cenové hladiny, jednotkových pracovních nákladů, produktivity práce, reálného efektivního měnového kurzu a exportní výkonnosti. V druhé části jsou vysvětleny pojmy jako schodek veřejných financí a veřejný dluh, a jejich vzájemný vztah s běžným účtem platební bilance. Druhá kapitola používá teoretické základy z první kapitoly k vyhodnocení situace v zemích Eurozóny. V první části se věnuje hodnotám dosahovaným na běžném účtu platební bilance a ve zvolených ukazatelích konkurenceschopnosti a v druhé části zase v oblasti státního rozpočtu a veřejného dluhu. Na konci kapitoly jsou země rozděleny na jádro a periferii Eurozóny podle hodnot dosahovaných v jednotlivých ukazatelích. Třetí kapitola rozšiřuje předchozí dvě o příklad Slovenské republiky, poskytuje výsledky, které Slovensko dosahuje v zvolených indikátorech doplňujíc je o doporučení, které by mu mohly pomoci současnou situaci vylepšit, nebo ji alespoň udržet.
Klíčová slova: konkurenceschopnost; platební bilance; běžný účet; Eurozóna; veřejný dluh; deficit státního rozpočtu
Název práce: Selected macroeconomic imbalances of the Euro area countries: the position of the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Pohančeníková, Beáta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the diploma thesis is to describe the relationships between external imbalances, competitiveness, government deficits and public debt, based on the analysis of particular indicators in the Euro area countries, which have to face debt crisis, as well as to make a conclusion and to apply the acquired knowledge to the case of Slovakia for the main purpose which is to formulate certain recommendations which will help Slovakia to prevent the deterioration of its external and fiscal imbalances. The partial objective is to work out a detailed analysis of the imbalances in the current account of the balance of payments, which is connected to the competitiveness of the economy, and of the growing budget deficit together with the public debt. Stated objective corresponds to the division of the work, which is divided into three main chapters. The first chapter is divided into two parts focusing on the theoretical definitions of external imbalances, competitiveness, fiscal imbalances, and the relationships between them. In the first part the attention is paid to the current account imbalances and its linkage to the international competitiveness expressed using the comparative price level, unit labor costs, labor productivity, real effective exchange rate and export performance. The second part explains the concepts of the government deficit and the public debt, and their relationship with the current account. The second section uses the theoretical knowledge from the first chapter in order to evaluate the situation in the Euro area countries. The first part is focused on the values that these countries achieved on the current account and on the value of the selected indicators of competitiveness. The second part pays the attention on results achieved in the field of the government deficit and the public debt. At the end of this chapter the Euro area countries are divided into the core and the periphery countries according to the values achieved in each of the indicators. The third chapter tries to expand the previous two chapters of the example of the Slovak Republic. It shows the results that Slovakia gets in the selected indicators which are in addition accompanied with the recommendations that could be helpful in improving its current situation, or at least in its maintaining.
Klíčová slova: current account; competitiveness; Euro area; public debt; government deficit; balance of payments

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 4. 2012
Datum podání práce: 10. 5. 2013
Datum obhajoby: 13. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37311/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: