Politická role Německa při řešení současné krize Eurozóny

Název práce: Politická úloha Nemecka pri riešení súčasnej krízy eurozóny
Autor(ka) práce: Šebeňová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zameriava na analýzu vzťahu nemeckých politických elít a verejnosti voči európskej integrácií v súčasnom krízovom období. Snaží sa nastoliť dôvody zmeny nálad v Nemecku pre integračný proces a Európu samotnú. Venuje sa analýze opatrení, zavedených na vyriešenie krízy a postoj Nemecka k nim a nastoľuje politické možnosti riešenia krízy v podobe politickej únie. Cieľom mojej diplomovej práce je teda analyzovať úlohu Spolkovej republiky Nemecko v nachádzaní východísk zo súčasnej dlhovej krízy eurozóny a nastoliť možné alternatívy budúceho vývoja európskeho integračného procesu. Práca je členená do úvodu, troch kapitol a záveru. V prvej kapitole stručne načrtávam priebeh finančnej krízy od jej začiatkov v Spojených štátoch cez prvé prejavy v podobe krachu významných bánk v členských štátoch EÚ, nárastu deficitov verejných financií, až po jej transformáciu do podoby súčasnej dlhovej krízy eurozóny. Skúmam tiež dopady krízy na štáty eurozóny a predovšetkým Nemecko ako najsilnejšiu európsku ekonomiku a najväčšieho ťahúňa HDP EÚ. V druhej kapitole sa zaoberám okamžitými opatreniami, ktoré boli zavedené na záchranu ekonomík eurozóny od vypuknutia dlhovej krízy v roku 2010 a pohľady nemeckej vlády na jednotlivé kroky smerujúce k vyriešeniu súčasnej neutešenej situácie v eurozóne. Tieto zavedené opatrenia sú však nepostačujúce, preto politici a odborná verejnosť diskutujú o ďalších možnostiach ako vyriešiť krízu, ktorá v eurozóne nastala. Tretia kapitola preto porovnáva možné alternatívy možného nasledujúceho vývoja v eurozóne. Budúci obraz európskej integrácie do veľkej miery závisí na postoji Nemecka. Preto v tejto časti práce staviam do kontrastu doteraz nevídané euroskeptické nálady nielen nemeckých občanov, ale aj na politickej scéne a predstavu niektorých politikov na čele s nemeckým ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem o vytvorení politickej únie, či dokonca o založení federácií Európskych štátov v budúcnosti.
Klíčová slova: Nemecko; dlhová kríza; eurozóna
Název práce: Politická role Německa při řešení současné krize Eurozóny
Autor(ka) práce: Šebeňová, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zaměřuje na analýzu vztahu německých politických elit a veřejnosti vůči evropské integraci v současném krizovém období. Snaží se nastolit důvody změny nálad v Německu pro integrační proces a Evropu samotné. Věnuje se analýze opatření, zavedených na vyřešení krize a postoj Německa k nim a nastoluje politické možnosti řešení krize v podobě politické unie. Cílem téhle diplomové práce je teda analyzovat roli Spolkové republiky Německo v nacházení východisek ze současné dluhové krize eurozóny a nastolit možné alternativy budoucího vývoje evropského integračního procesu. Práce je členěná do úvodu, troch kapitol a závěru. V prvé kapitole stručně nastiňuji průběh finanční krize od její začátku v Spojených státech přes první projevy v podobě krachu významných bank v členských státech EU, nárůstu deficitu veřejných financí, až po její transformaci do podoby současné dluhové krize eurozóny. Zkoumám také dopady krize na státy eurozóny a především Německo jako nejsilnější evropskou ekonomiku a největšího tahouna HDP EU.V druhé kapitole se zaobírám okamžitými opatřeními, které byly zavedeny na záchranu ekonomik eurozóny od vypuknutí dluhové krize v roku 2010 a pohledy německé vlády na jednotlivé kroky směrující k vyřešení současné neutěšené situace v eurozóně. Tito zavedená opatření jsou však nepostačující, proto politici a odborná veřejnost diskutují o dalších možnostech jak vyřešit krizi, která v eurozóně nastala. Třetí kapitola proto porovnává alternativy možného budoucího vývoje v eurozóně. Budoucí obraz evropské integrace do velké míry závisí na postoji Německa. Proto v této části práce stavím do kontrastu doteď nevídané evroskeptické nálady nejenom německých občanů, ale i na politické scéně a představu některých politiků na čele s německým ministrem zahraničí Guidom Westerwellem o vytvoření politické unie, či dokonce o založení federace Evropských států v budoucnosti.
Klíčová slova: eurozóna; Německo; dluhová krize
Název práce: Germany's political role in solving the current eurozone crisis
Autor(ka) práce: Šebeňová, Ľubica
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis is focused on analyzing the relationship of German political elites and public towards European integration in the current crisis. It tries to find the reasons for the German mood's changes towards Europe and the integration process itself. It analyzes the measures aimed to resolve the crisis and Germany's attitude to it and presents the possibility of political solution of the crisis in the form of political union. The aim of my thesis is to analyze the role of the Federal Republic of Germany in finding solutions for the current eurozone debt crisis and restore viable alternatives for future development of the European integration process. The thesis is divided into an introduction, three chapters and a conclusion. The first chapter briefly outlines the history of the financial crisis from its beginnings in the United States through the first manifestations in the form of the collapse of major banks in the EU Member States and increased public deficits to its transformation into the current eurozone debt crisis. It also examines the impact of the crisis on euro area countries and especially Germany as Europe's strongest economy and the largest workhorse of EU GDP.
Klíčová slova: sovereign debt crisis; Euro area; Germany

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2012
Datum podání práce: 28. 4. 2013
Datum obhajoby: 11. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38915/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: