Analýza účinnosti sankční politiky USA. Případová studie KLDR

Název práce: Analýza účinnosti sankčnej politiky USA. Prípadová štúdia KĽDR
Autor(ka) práce: Drobná, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Knotková, Vladimíra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Sankcie predstavujú skalnú súčasť americkej zahraničnej politiky voči Severnej Kórei, avšak ich účinnosť je často diskutovaná a spochybňovaná. Cieľom bakalárskej práce je identifikovať politické a ekonomické faktory, ovplyvňujúce americký sankčný režim v prípade KĽDR a v rozsahu, umožnenom touto prácou, vybrané z nich hlbšie analyzovať. Prvá kapitola ponúka úvod do teórie sankcií, ich cieľov a typológie. Druhá kapitola sa bližšie zameriava na typ ekonomických sankcií, predvšetkým na otázku ich účinnosti a faktorov, ktoré ju ovplyvňujú. V tretej kapitole sú teoretické poznatky aplikované na prípad Severnej Kórei. Po predstavení histórie amerického sankčného režimu a ich vzťahov voči KĽDR, sa práca najskôr venuje politickým faktorom efektivity, vrátane cieľov USA. Ďalšia podkapitola sa venuje vybraným ekonomickým faktorom účinnosti.
Klíčová slova: ekonomické faktory; politické faktory; Severná Kórea; ekonomické sankcie; USA; účinnosť sankcií
Název práce: Analýza účinnosti sankční politiky USA. Případová studie KLDR
Autor(ka) práce: Drobná, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Knotková, Vladimíra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Sankce představují skalní součást americké zahraniční politiky vůči Severní Koreji, avšak jejich účinnost je často diskutována a zpochybňována. Cílem bakalářské práce je identifikovat politické a ekonomické faktory, ovlivňující americký sankční režim v případě KLDR a v rozsahu, umožněném touto prací, vybrané z nich hlouběji analyzovat. První kapitola nabízí úvod do teorie sankcí, jejich cílů a typologie. Druhá kapitola se blíže zaměřuje na typ ekonomických sankcí, především na otázku jejich účinnosti a faktorů, které ji ovlivňují. Ve třetí kapitole jsou teoretické poznatky aplikovány na případ Severní Koreji. Po představení historie amerického sankčního režimu a jejich vztahů vůči KLDR, se práce nejprve věnuje politickým faktorům efektivity, včetně cílů USA. Další podkapitola se věnuje vybraným ekonomickým faktorům účinnosti.
Klíčová slova: ekonomické faktory; politické faktory; USA; účinnost sankcí; Severní Korea; ekonomické sankce
Název práce: Analysis of the effectiveness of U.S. sanction policy. North Korea Case Study
Autor(ka) práce: Drobná, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Knotková, Vladimíra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Sanctions represent a solid part of american foreign policy efforts towards the North Korea, but their effectiveness is often discussed and questioned. The aim of this bachelor thesis is to identify political and economic factors that affect the U.S. sanctions regime against DPRK and particular ones analyze in further detail. The first chapter offers an introduction to the theory of sanctions, their goals and typology. The second chapter focuses on the economic type of sanctions, mostly on the effectiveness and its factors. The third chapter represents an application of the theoretical knowledge to the case of North Korea. After a brief look at the history of U.S. sanction regime and their relationship to the DPRK, the thesis will discuss the political factors of effectiveness, the U.S. goals included. The next subsection of the trird chapter is devoted to selected economic factors of effectiveness.
Klíčová slova: North Korea; economic santions; economic factors; political factors; effectiveness of sanctions; USA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 1. 2013
Datum podání práce: 7. 5. 2013
Datum obhajoby: 21. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39018/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: