Vývoj rozdílů mezi efektivní a nominální sazbou daně korporací na Slovensku

Název práce: Vývoj rozdielov medzi efektívnou a nominálnou sadzbou dane korporácií na Slovensku
Autor(ka) práce: Sekerešová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kubátová, Květa
Oponenti práce: Kostohryz, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá daňovým zaťažením podnikov na Slovensku meraným pomocou efektívnych daňových sadzieb. V súčasnej dobe vysokej mobility kapitálu, môžu mať dane uvaľované na firemné zisky veľký vplyv na rozhodovanie firiem o umiestnení ich investícií. Kritérium, ktoré môže podnik zvoliť pri komparácií daňového zaťaženia medzi jednotlivými krajinami je nominálna sadzba dane. Tá je dobre dostupná a ľahko interpretovateľná, ale neberie do úvahy všetky prvky ovplyvňujúce výšku skutočne platených daní. K určeniu komplexného vplyvu daní na kapitál slúži efektívna daňová sadzba. Cieľom tejto práce je analyzovať rozdiely medzi efektívnou a nominálnou sadzbou dane u korporácií na Slovensku. Okrem toho bude porovnávaná skutočná výška daňového zaťaženie medzi jednotlivými odvetviami ekonomiky SR. Údaje potrebné pre výpočet efektívnych daňových sadzieb sú prevzaté z finančných výkazov spoločností sprístupnených v databáze Amadeus. Po komplexnej analýze skutočnej miery zdanenia na Slovensku, je vykonané porovnanie s Českou republikou. Predmetom komparácie je jednak celkové daňové zaťaženie v oboch štátoch ako aj zaťaženie v rámci odpovedajúcich odvetví.
Klíčová slova: základ dane; daňové zaťaženie; efektívna daňová sadzba
Název práce: Vývoj rozdílů mezi efektivní a nominální sazbou daně korporací na Slovensku
Autor(ka) práce: Sekerešová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kubátová, Květa
Oponenti práce: Kostohryz, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá daňovým zatížením podniků na Slovensku měřeným pomocí efektivních daňových sazeb. V současné době vysoké mobility kapitálu mohou mít daně uvalované na firemní zisky velký vliv na rozhodování firem o umístění jejich investic. Kritériem, které může podnik zvolit při komparaci daňového zatížení mezi jednotlivými zeměmi, je nominální sazba daně. Ta je dobře dostupná a snadno interpretovatelná, ale nebere v úvahu všechny prvky ovlivňující výši skutečně placených daní. K určení komplexního vlivu daní na kapitál slouží efektivní daňová sazba. Cílem této práce je analyzovat rozdíly mezi efektivní a nominální sazbou daně u korporací na Slovensku. Kromě toho bude porovnávána skutečná výše daňového zatížení mezi jednotlivými odvětvími ekonomiky SR. Údaje potřebné pro výpočet efektivních daňových sazeb jsou převzaty z finančních výkazů společností zpřístupněných v databázi Amadeus. Po komplexní analýze skutečné míry zdanění na Slovensku je provedeno porovnání s Českou republikou. Předmětem komparace je jak celkové daňové zatížení v obou státech, tak i zatížení v rámci odpovídajících odvětví.
Klíčová slova: základ daně; daňové zatížení; efektivní daňová sazba
Název práce: Differences between effective and nominal tax rate of corporations in Slovakia
Autor(ka) práce: Sekerešová, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kubátová, Květa
Oponenti práce: Kostohryz, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the tax burden of enterprises in Slovakia measured by the effective tax rates. Taxes currently imposed on corporate profits may have a great impact on decision-making process of firms relating to location of their investments as a result of high mobility of capital. The criterion that enterprise can choose for comparison of tax burden among individual countries is nominal tax rate. It is well accessible and easy to interpret, but it does not take into account all the elements that influence the amount of actually paid taxes. In order to determine the comprehensive impact of taxation on capital, the effective tax rate might be used. The aim of this thesis is to analyse the differences between effective and nominal tax rate of corporations in Slovakia. Moreover, the actual tax burden among the various sectors of Slovak economy will be compared. The data necessary to calculate effective tax rates are taken from the financial statements of corporations made available in the Amadeus database. After complex analysis of the actual level of taxation in Slovakia, it will be made comparison with Czech Republic. The object of comparison is both the overall tax burden in both countries as well as tax burden in corresponding sectors.
Klíčová slova: tax base; tax burden; effective tax rate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 9. 2013
Datum obhajoby: 10. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39394/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: