Horská chata jako nutná součást turistické infrastruktury

Název práce: Horská chata jako nutná součást turistické infrastruktury
Autor(ka) práce: Tichá, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Herget, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je posouzení významu horských chat v rámci ubytovacích a stravovacích zařízení a nastínění perspektivy této kategorie zařízení do budoucna, zejména pro rozvoj turistiky, cestovního ruchu a pro ochranu přírody. V první kapitole teoretické části práce je vymezen pojem horská chata a popsán význam horských chat při rozvoji turistiky na území našeho státu. Druhá kapitola se věnuje současným požadavkům na výstavbu v oblasti ochrany přírody. Vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám, k přísným požadavkům na ochranu krajiny, zdrojů vody a zvláštní stupeň ochrany přírody, je dnes nutno horskou chatu projektovat zcela jinak, než tomu bylo v minulosti. Praktická část práce je soustředěna na předpoklady pro výstavbu nové chaty na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd, Lysé hoře. V úplném závěru práce je popsán očekávaný přínos chaty pro cestovní ruch a turistiku v regionu a ochranu přírody, stejně jako očekávaný způsob provozování chaty.
Klíčová slova: horská chata ; ochrana přírody; Klub českých turistů; Bezručova chata; Lysá hora
Název práce: Mountain lodge as a necessary component of the infrastructure for hiking
Autor(ka) práce: Tichá, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Herget, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to assess the importance of mountain lodges and their position among other accommodation and catering facilities and the importance of mountain lodges for the development of hiking, tourism and for nature conservation. In the first chapter of the theoretical part the term mountain lodge is defined and the importance of mountain lodges during the development of hiking in our country is described. The second chapter deals with current requirements for the construction in the field of nature conservation. Due to extreme weather conditions, strict requirements for protection of the landscape, water resources and special degree of environmental protection, it is necessary to design mountain lodges completely differently than in the past. The practical part is focused on the requirements for the construction of a new mountain lodge on the top of the Moravskoslezské Beskydy Mountains, the mountain Lysá hora. At the very end of the thesis, the expected contribution of the mountain lodge for tourism industry and hiking and nature conservation as well as the expected way of operating the lodge are described.
Klíčová slova: mountain lodge; nature conservation; The Czech Tourist Club; mountain lodge Bezručova chata; mountain Lysá hora

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 10. 2012
Datum podání práce: 5. 5. 2013
Datum obhajoby: 11. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39435/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: