Financování regionálního školství na Slovensku v letech 2002-2012

Název práce: Financovanie regionálneho školstva na Slovensku v rokoch 2002 - 2012
Autor(ka) práce: Šašura, Róbert
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Brabcová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom mojej bakalárskej práce je analyzovať transformačné zmeny slovenského regionálneho školstva v oblasti financovania v rokoch 2002 -- 2012, kedy slovenské školstvo prechádza radou zmien. Bakalárska práca je členená do troch kapitol. V prvej kapitole sa zameriavam na teoretické poznatky v oblasti vzdelávania a jej základne priority. Obsahom kapitoly sú legislatívne zmeny, ktoré nastali po roku 2002, kedy sa presúvajú kompetencie zo štátnych orgánov na obce a vyššie samosprávne celky. Poukazujem na hlavné zmeny v oblasti financovania regionálneho školstva, ktoré sa odvíjali od zákonov, vyhlášok a nariadení. Systém financovania analyzujem a porovnávam v druhej kapitole, ktorú som rozčlenil do dvoch období. Obdobie do roku 2005, keď sú školy financované normatívne a obdobie po roku 2005, keď sa mení spôsob financovania niektorých škôl. Všetky teoretické poznatky z oblasti financovania školstva aplikujem v tretej kapitole, ktorú môžeme pomenovať aj ako praktickú. Na konkrétnom príklade jednotriednej materskej školy uvádzam jednotlivé zdroje financovania. Súčasťou tejto kapitoly je finančná analýza príjmov a výdavkov v časovom rozmedzí 2002 -- 2012 a následná komparácia týchto údajov. Pre lepšie porovnanie využívam aj grafické vyjadrenie. Všetky zistenia z oblasti regionálneho školstva a konkrétne aj materskej školy uvádzam v závere bakalárskej práce.
Klíčová slova: školstvo; financovanie; Slovenská republika
Název práce: Financování regionálního školství na Slovensku v letech 2002-2012
Autor(ka) práce: Šašura, Róbert
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Brabcová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je analyzovat transformační změny slovenského regionálního školství v oblasti financování v letech 2002 -- 2012, kdy slovenské školství prochází řadou změn. Bakalářská práce je členěna do tří kapitol. V první kapitole se zaměřuji na teoretické poznatky v oblasti vzdělávání a jeho základních priorit. Obsahem kapitoly jsou legislativní změny, které nastaly po roce 2002, kdy se přesouvaly kompetence státních orgánů na obce a vyšší samosprávní celky. Poukazuji na hlavní změny v oblasti financování regionálního školství, které se odvíjely od zákonů, vyhlášek a nařízení. Systém financování analyzuji a porovnávám v druhé kapitole, kterou jsem rozčlenil do dvou období. Období do roku 2005, kdy jsou školy financované normativně a období po roce 2005, kdy se mění způsob financování některých škol. Všechny teoretické poznatky z oblasti financování školství aplikuji ve třetí kapitole, která může být považována za praktickou část. Na konkrétním příkladě jednotřídní mateřské školy uvádím jednotlivé zdroje financování. Součástí této kapitoly jsou finanční analýza příjmů a výdajů v časovém rozmezí 2002 - 2012 a následná komparace těchto údajů. Pro lepší porovnání využívám i grafické vyjádření. Všechna zjištění z oblasti regionálního školství a konkrétně i mateřské školy uvádím v závěru bakalářské práce.
Klíčová slova: financování; školství; Slovenská republika
Název práce: Financing of regional education in the Slovak Republic during the years 2002 - 2012
Autor(ka) práce: Šašura, Róbert
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Brabcová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Bachelor's thesis deals with an analysis of transformations in Slovak regional education funding in years 2002 -- 2012. During this period the Slovak education was going through many changes. The thesis is divided into three chapters. First chapter focuses on theoretical knowledge of education and its key priorities. This chapter includes legislative changes that occurred after 2002, when the competences moved from state to municipalities and higher local authorities. There are some main changes in the financing of regional schools depending on laws and various regulations. The financing system is analyzed and compared in the second chapter, which is divided into two periods. Until 2005 schools were funded normatively and after 2005 the financing of some schools changed. All theoretical knowledge of education funding is applied in the third chapter, which can be considered as practical one. A one-class nursery school is a particular example of various sources of funding. This chapter includes a financial analysis of incomes and expenditures within the period of 2002 - 2012 and a subsequent comparison of these data. For better comparison there are also used graphical expressions. All findings from the regional education and the nursery school are described in the conclusion of the thesis.
Klíčová slova: education; financing; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 21. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39612/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: