Rozvržení pracovníků na směny v pracovní agentuře

Název práce: Rozvrhovanie pracovníkov na smeny v pracovnej agentúre
Autor(ka) práce: Kollárová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V tejto práci sa zaoberáme praktickou aplikáciou priraďovacieho problému z oblasti binárnych úloh. Cieľom bakalárskej práce je vytvorenie optimálneho priradenia jednotlivých pracovníkov na smeny. Práca má za cieľ nájsť taký model aby minimalizoval náklady agentúry, ktoré vynakladá na zlé priradenie pracovníka na smenu a zároveň aby boli uspokojené požiadavky pracovníkov. Chceme vytvoriť taký model, ktorý by zjednodušil agentúre každodenné niekoľko hodinové plánovanie rozpisu pracovníkov. Matematický model je zostavený a riešený optimalizačným softvérom LINGO za pomocí importu dát z Excelu a následného získaného optimálneho riešenia, ktoré je exportované opäť do Excelu. Mojím hlavným cieľom je ukázať neefektívne priraďovanie pracovníkov agentúrou a porovnať dosiahnuté výsledky s navrhnutým matematickým modelom lineárneho programovania.
Klíčová slova: agentúra; pracovníci; priraďovací problém; lineárne programovanie; Lingo
Název práce: Rozvržení pracovníků na směny v pracovní agentuře
Autor(ka) práce: Kollárová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V této práci se zabýváme praktickou aplikací problému přiřazování v oblasti binárních úkolů. Cílem bakalářské práce je vytvoření optimálního přiřazení jednotlivých pracovníků na směny. Práce má za cíl najít takový model, který by minimalizoval náklady agentury, které jsou vynaloženy na špatné přiřazení pracovníka na směnu a zároveň aby byly uspokojené požadavky pracovníků. Chceme vytvořit takový model, který by zjednodušil agentuře každodenní několikahodinové plánování rozpisu pracovníků. Matematický model je sestavený a řešený optimalizačním softwarem LINGO za pomoci importu dat z Excelu a následně získaného optimálního řešení, které je exportované zpět do Excelu. Mým hlavním cílem je ukázat neefektivní přiřazování pracovníků agenturou a porovnat získané výsledky navrženým jednoduchým matematickým modelem lineárního programování.
Klíčová slova: agentura; pracovníci; Lingo; priraďovací problém; lineární programování
Název práce: Allocation workers in agency
Autor(ka) práce: Kollárová, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In this thesis we deal with practical applications of the allocation problem belonging to the class of binary problems. Our goal is to find an optimal allocation of shift workers. The thesis aims to establish a model minimizing the expenses of the agency consumed by the improper worker allocation and at the same time satisfying worker's requirements. We want to create a model that will simplify the agency's daily scheduling of worker shifts. The underlying mathematical model is build using LINGO optimization software and data imported from Excel. The found optimal solution is exported back to Excel. My main goal is to show the inefficient workers allocation used by the agency and make a comparison to the results obtained by the proposed mathematical model based on linear programming.
Klíčová slova: workers; Lingo; linear programming; allocation problem; agency

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39658/podrobnosti

Soubory ke stažení

Hlavní práce
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: