Hodnocení nástrojů regulace nelegálního nakládání s odpady - případová studie Praha 4 - Libuš

Název práce: Hodnocení nástrojů regulace nelegálního nakládání s odpady - případová studie Praha 4 - Libuš
Autor(ka) práce: Křelinová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Osersová, Marta
Oponenti práce: Slavík, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Novodobým fenoménem odpadového hospodářství se stává littering. Littering spolu s černými skládkami odpadů, ve které může nedbalé odhazování odpadků ve volném prostranství spontánně přerůst, představují závažný problém především pro obce, které jsou podle Zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech považovány za původce komunálních odpadů a jsou nuceny nést náklady spojené s nakládáním s odpady. Odstraňování černých skládek a úklid veřejných prostranství znamenají neefektivní vynakládání prostředků z obecních rozpočtů, resp. prostředků daňových poplatníků, a to za situace, kdy obecní systémy odpadových hospodářství dlouhodobě vykazují schodky svých rozpočtů. Ze zahraničních studií se problematikou zabývali především Webb a kol. (2006), podle nichž by za účelem zamezení nelegálnímu nakládání s odpady měly být implementovány takové nástroje regulace, jejichž smyslem je snížit náklady legálního nakládání s odpady a naopak zvýšit náklady nelegálního nakládání s odpady. Problematice litteringu se ve své komparativní studii věnovali autoři Ong a Sovacool (2012), kteří kladou důraz na ekologickou výchovu ve školách a preventivní opatření. V prostředí České republiky je nelegální nakládání s odpady regulováno mnoha zákony, které však předpokládají známou identitu pachatele a tedy i možnost jeho postihu. Ve skutečnosti je však pachatel ve většině případů litteringu a nelegálního skládkování neznámý a nástroje regulace tak selhávají. Z toho důvodu se tento problém jeví jako neřešitelný, což bylo hlavním impulsem pro vypracování předkládané bakalářské práce, jejímž cílem je na případové studii městské části Praha -- Libuš zhodnotit vybrané nástroje regulace nelegálního nakládání s odpady a zodpovědět otázku, zda v současném právním prostředí České republiky existuje nástroj, který by daný problém dokázal účinně a efektivně řešit. K účelu nalezení vhodných nástrojů regulace poslouží analýza relevantních zahraničních studií a osobní rozhovory s klíčovými stakeholdery. Jedním ze závěrů, k němuž autorka práce dospěla, a který se opírá i o praktické zkušenosti ze zahraničí, je, že problematiku litteringu a nelegálních skládek je třeba řešit soustavou nástrojů regulace, počínaje od ekologické výchovy až po ekonomické nástroje v podobě poplatků a pokut. Tyto nástroje by měly být přizpůsobeny místním podmínkám a nastaveny tak, aby náklady na legální nakládání s odpady byly nižší než náklady na nelegální nakládání s odpady.
Klíčová slova: nelegální nakládání s odpady; nástroje regulace; nelegální skládky; littering; případová studie Praha - Libuš
Název práce: Evaluation of Illegal Waste Treatment Regulation Tools - Case Study Prague - Libuš
Autor(ka) práce: Křelinová, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Osersová, Marta
Oponenti práce: Slavík, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Littering is becoming a contemporary phenomenon of waste management. Littering, together with illegal waste dumps, into which the unmindful littering in open areas can spontaneously develop, pose a serious problem, especially for local authorities, which are, according to the Act no. 185/2001 Col., of waste, considered as originators of municipal waste and are forced to bear the costs related to waste treatment. A disposal of illegal waste dumps and the cleaning of public areas mean ineffective spending of public resources, or more precisely resources of tax payers, all of this under the condition of long-term budget deficits, which local waste management systems exhibit. Among foreign studies, especially Webb et al. (2006) focused on the problem, and according to them, in order to prevent illegal waste treatment should be implemented such tools of regulation, whose purpose is to decrease costs of legal waste treatment and conversely increase costs of illegal waste treatment. The problem of littering was considered in their comparative study by authors Ong and Sovacool (2012), who emphasize ecological education at schools and preventive measures. In the environment of the Czech Republic, illegal waste treatment is regulated by many acts, which suppose the identity of an offender is known and thus, enforcement is possible. However, in the real world the offender is not known in the most cases of littering and illegal dumping and tools of regulation fail. For this reason, the problem appears to be insoluble, which was the main impulse for the origin of this thesis, whose aim is to evaluate tools of waste treatment regulation on a case study Prague -- Libuš and to answer the question whether there does exist an effective tool of regulation within the actual czech legal framework. For the purpose of finding the effective tool, an analysis of relevant foreign studies was made, as well as personal interviews with key stakeholders. One of the conclusions to which the author of the thesis came to and which is also based on practical experience from abroad is that the problem of littering and illegal dumping need to be solved by a collection of regulation tools, starting from ecological education and ending with economic tools like fees and fines. These tools should be adjusted to the local conditions and set up so that costs of legal waste treatment are lower that costs of illegal waste treatment.
Klíčová slova: illegal waste treatment; regulation tools; littering; case study Prague - Libuš; illegal waste dumps

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 10. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2013
Datum obhajoby: 24. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39897/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: