Vývoj zadlužení zemí V4

Název práce: Vývoj zadlženia krajín V4
Autor(ka) práce: Zimermannová, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca pojednáva o vývoji zahraničného zadlženia krajín Vyšehradskej štvorky za posledných 10 rokov a o zmenách výšky zahraničného dlhu v dôsledku svetovej hospodárskej krízy z 2007 - 2008. Prvá kapitola sa zameriava na priblíženie pojmov, týkajúcich sa zadlženosti: dlhu, zahraničného dlhu, ekonomických ukazovateľov zahraničného dlhu, dlhových nástrojov. Ďalšia časť práce je zameraná na charakteristiku štátov Vyšehradskej skupiny, zároveň vývoj ich zahraničného zadlženia do roku 2007 a vyhodnotenie pri vzájomnej komparácii. Posledná časť približuje vznik a priebeh hospodárskej krízy a zachytáva vývoj zahraničného zadlženia krajín Vyšehradskej štvorky po jej vypuknutí až do roku 2012. Záver je venovaný opäť komparácii za sledované obdobie a prináša pohľad na možný vývoj zahraničného zadlženia krajín do budúcnosti.
Klíčová slova: hospodárska kríza; Vyšehradská štvorka; dlhový manažment; zahraničná zadlženosť
Název práce: Vývoj zadlužení zemí V4
Autor(ka) práce: Zimermannová, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce pojednává o vývoji zahraničního zadlužení zemí Vyšehradské čtyřky za posledních 10 let a o změnách výše zahraničního dluhu v důsledku světové hospodářské krize z 2007 - 2008. První kapitola sa zabývá přiblížením pojmů týkajících se zadluženosti: dluh, zahraniční dluh, ekonomické ukazovatele zahraničního dluhu, dluhové nástroje. Další část práce je zaměřená na charakteristiku států Vyšehradské skupiny, současně vývojem jejich zahraničního zadlužení do roku 2007 a vyhodnocení pri vzájemné komparaci. Poslední část přibližuje vznik a průběh hospodářské krize a zachycuje vývoj zahraničního zadlužení zemí Vyšehradské čtyřky po jejím vypuknutí až do roku 2012. Závěr se opět věnuje komparaci za sledované období a přináší pohled na možný vývoj zahraničního zadlužení zemí v budoucnosti.
Klíčová slova: Vyšehradská čtyřka; dluhový manažment; zahraniční zadluženost; hospodářska krize
Název práce: Development of V4´s external debt
Autor(ka) práce: Zimermannová, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Kaimova, Nadira
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with development of Visegrad group's external debt in the last 10 years and with changes of its amount as a result of global economic crisis from 2007 -- 2008 and its impacts. The first chapter focuses on characteristics of terms related to this issue: debt, ecternal debt, economic indicators of external debt, debt instruments. Next part is focused on characteristics of Visegrad countries and after analyzing the development of their external debt till 2007 their mutual comparison. The last chapter explains the origin and course of economic crisis and shows how big external debt Visegrad group countries had from that time until 2012. In conclusion, there is again comparison between four countries for the mentioned period and also prediction about external debt in Visegrad group from one point of view.
Klíčová slova: debt management; external debt; Visegrad group; economic crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 10. 2012
Datum podání práce: 3. 5. 2013
Datum obhajoby: 20. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40061/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: