Daňové a účetní odpisy dlhouhodobého hmotného majetku

Název práce: Daňové a účtovné odpisy dlhodobého hmotného majetku
Autor(ka) práce: Kapitanová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hálek, Miroslav
Oponenti práce: Roubíčková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca je zameraná na problematiku daňových a účtovných odpisov dlhodobého hmotného majetku podnikateľských subjektov v Českej republike. Umožňuje získať komplexný prehľad o súčasnom stave legislatívnej regulácie, ktorá sa dotýka odpisovania dlhodobého hmotného majetku nie len z účtovného, ale aj z daňového hľadiska. Venuje sa teoretickým vymedzeniam základných pojmov, ktoré s odpisovaním majetku súvisia. Následne sú tieto teoretické poznatky aplikované na fiktívny ekonomický subjekt, čo napomôže dôkladne pochopiť rozoberanú tému. Na fiktívnom nákupe, ocenení a odpisovaní dlhodobého hmotného majetku spoločnosti je demonštrovaná dôležitosť správneho zvolenia internej odpisovej smernice a následného zostavenia vhodného odpisového plánu pre jednotlivé typy majetku.
Klíčová slova: odpis; odložená daň; dlhodobý hmotný majetok
Název práce: Daňové a účetní odpisy dlhouhodobého hmotného majetku
Autor(ka) práce: Kapitanová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hálek, Miroslav
Oponenti práce: Roubíčková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce je zaměřená na problematiku daňových a účetních odpisů dlouhodobého hmotného majetku podnikatelských subjektů v České republice. Umožňuje získat komplexní přehled o současném stavu legislativní regulace, která se dotýká odpisování dlouhodobého hmotného majetku nejen z účetního, ale také z daňového hlediska. Věnuje se teoretickým definicím základních pojmů, které s odpisováním majetku souvisí. Následně jsou tyto teoretické poznatky aplikovány na fiktivní ekonomický subjekt, což napomůže důkladně pochopit rozebírané téma. Na fiktivním nákupu, ocenění a odpisování dlouhodobého hmotného majetku společnosti je demonstrována důležitost správného zvolení interní odpisové směrnice a následného sestavení vhodného odpisového plánu pro jednotlivé typy majetku.
Klíčová slova: dlouhodobý hmotný majetek; odložená daň; odpis
Název práce: Tax and Accounting Depreciation of Tangible Fixed Assets
Autor(ka) práce: Kapitanová, Anna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hálek, Miroslav
Oponenti práce: Roubíčková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the issue of tax and accounting depreciation of tangible fixed assets of business subjects in the Czech Republic. It enables to obtain comprehensive overview of the current state of a legislative regulation, which affects the long-term depreciation of tangible assets not only from accounting but also from the tax point of view. It is devoted to explain basic theoretical concepts, which are related to the depreciation of assets. Subsequently, these theoretical findings are applied on the fictitious economic entity, which helps us to understand the analysed topic closely. On the fictious shopping, valuation and depreciation of tangible fixed assets, there is demonstrated the importance of proper internal selection of depreciation and subsequent setting up of appropriate depreciation plan for each type of asset.
Klíčová slova: tangible fixed assets; deferred tax; depreciation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2013
Datum podání práce: 1. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42151/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: