Kvalita života, její demografické aspekty a návrhy na její zlepšení

Název práce: Kvalita života, jej demografické aspekty a návrhy na jej zlepšenie
Autor(ka) práce: Voskárová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Malá, Ivana
Oponenti práce: Miskolczi, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je vymedzenie pojmu kvalita života v súvislosti s novými zmenami v 21. storočí a tiež z pohľadu najmä viacerých demografických ukazovateľov. Súčasťou cieľa je analýza kvality života v podmienkach globalizácie a aj vývoja kvality života v SR. Práca podáva iný pohľad na kvalitu života ako štatistický a tiež predkladá zmeny súvisiace s novým chápaním tohto pojmu a jeho smerovaním a vymedzením v súčasnosti. Kvalita života bude v práci dávaná do súvislostí predovšetkým s jej globalizáciou, s vývojom najdôležitejších ako demografických ukazovateľov, tak sociálno-ekonomických indikátorov. Bude zisťované aj to, či veda, výskum a vzdelávanie zostávajú hlavnými oblasťami a prioritami rozvíjania ľudskej osobnosti, spoločnosti, ale aj to, ktoré nové hľadiská pre kvalitu života ľudí sa v spoločnosti dnes môžu vytvárať. V práci budú tiež interpretované opatrenia na zlepšenie kvality života obyvateľov na Slovensku ako štátu Vyšehradskej štvorky (V4) a jedného zo štátov EÚ.
Klíčová slova: demografické ukazovatele; populačný vývoj; kvalita života; populačné optimum
Název práce: Kvalita života, její demografické aspekty a návrhy na její zlepšení
Autor(ka) práce: Voskárová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Malá, Ivana
Oponenti práce: Miskolczi, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je vymezení pojmu kvalita života v souvislosti s novými změnami v 21. století a také z pohledu zejména několika demografických ukazatelů. Součástí cíle je analýza kvality života v podmínkách globalizace a také vývoje kvality života v ČR. Práce podává jiný pohled na kvalitu života jako statistický a také předkládá změny související s novým chápáním tohoto pojmu a jeho směrováním a vymezením v současnosti. Kvalita života bude v práci dávána do souvislostí především s její globalizací, s vývojem nejdůležitějších jak demografických ukazatelů, tak socioekonomických indikátorů. Bude zjišťováno i to, zda věda, výzkum a vzdělávání zůstávají hlavními oblastmi a prioritami rozvíjení lidské osobnosti, společnosti, ale i to, které nové aspekty pro kvalitu života lidí se ve společnosti dnes mohou vytvářet. V práci budou také interpretovány opatření ke zlepšení kvality života obyvatel na Slovensku jako státu Visegrádské čtyřky (V4) a jednoho ze států EU.
Klíčová slova: kvalita života; populační optimum; populační vývoj; demografické ukazatele
Název práce: The quality of life, its demographic aspects and suggestions for improvement
Autor(ka) práce: Voskárová, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Malá, Ivana
Oponenti práce: Miskolczi, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is the definition of quality of life in relation to the new changes in 21th century and also from the perspective of particular several demographic indicators. Part of the aim is to analyze the quality of life in conditions of globalization and the development of quality of life in Slovakia. The article gives a different perspective on the phenomenon as a statistical quality of life and also by changes associated with a new understanding of the term and its definition and direction at present. Quality of life will be at thesis, associated particularly with the globalization and socio-economic indicators. It will also surveyed as to whether science, research and education are still major challenges and priorities for the development of the human personality, society, and the fact that new aspects of quality of life in society today can create. The thesis will also be interpreted measures to improve the quality of life of citizens in Slovakia as a country Visegrad Four (V4) and one from the EU.
Klíčová slova: quality of life; demographic indicators; optimum of population; population development

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 1. 2013
Datum podání práce: 9. 5. 2013
Datum obhajoby: 18. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42435/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: