Když kanály mění svět - přínosy Panamského průplavu v minulosti a jeho budoucí konkurence v Nikaraguy

Název práce: Když kanály mění svět - přínosy Panamského průplavu v minulosti a jeho budoucí konkurence v Nikaraguy
Autor(ka) práce: Skřička, Vojtěch
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Daza Aramayo, Lourdes Gabriela
Oponenti práce: Kadeřábková, Božena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Ve své práci jsem se zabýval přirozeným experimentem v podobě oznámení investic o rozšiřování Panamského průplavu a stavbě průplavu v Nikaragui. Po analýze makroekonomických ukazatelů (HDP na obyvatele, nezaměstnanost, přímé zahraniční investice apod.) jsem došel k závěru, že toto oznámení nemá na chod ekonomiky téměř žádný vliv (pokles o 0,4 procentních bodů, resp. o 0,3 HDP na obyvatele). Růst obou zkoumaných ekonomik naopak stále pokračuje ve stávajícím trendu, tedy že panamská ekonomika roste rychleji než v celkovém průměru ve zbylých zemí v regionu, nikaragujská ekonomika pomaleji. Vedlejší zkoumaný jev v této práci je analýza dopadů průplavu na panamskou ekonomiku v minulosti. Ty jsou navzdory očekávání velmi slabé, jelikož Panama za získání nezávislosti fakticky z průplavu neprofitovala (nemožnost přístupu k průplavu a tedy žádné výhody z něj plynoucí atd.). Z panamské historické zkušenosti by se měla poučit nikaragujská vláda.
Klíčová slova: Model; Panama; Průplav; Růst ekonomiky; Nikaragua
Název práce: When Channels Change the World - Benefits of the Panama Canal in the Past and Its Future Rival in Nicaragua
Autor(ka) práce: Skřička, Vojtěch
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Daza Aramayo, Lourdes Gabriela
Oponenti práce: Kadeřábková, Božena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal in this thesis is the analysis of natural experiment in the form of investment notified by expanding the Panama Canal and building the Nicaragua Canal. The analysis of macroeconomic indicators (GDP per capita, unemployment, foreign direct investments etc.) showed that this announcement had almost no impact on the national economy (decrease of 0,4 percentage points, respectively 0,3 percentage points of GDP per capita). But both economies still keep growing in the current trend: Panamanian economy grows faster than the overall average in remaining countries in the region, Nicaraguan economy grows slower. Secondary purpose of the thesis is to analyze historical impacts of the Panama Canal on the Panamanian economy in the past. These impacts are very poor contrary to the expectations. In change of independence Panama did not benefit from the Canal de facto (lack of acces to the Canal and therefore no profits from the Canal). Nicaraguan governemnt should learn from the Panamanian history.
Klíčová slova: Model; Economic growth; Nicaragua; Panama; Canal

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 3. 2013
Datum podání práce: 15. 6. 2013
Datum obhajoby: 19. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42663/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: