Európska susedská politika - ukrajinský pohľad

Název práce: Európska sousedská politika – ukrajinský pohľad
Autor(ka) práce: Košťálová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kratochvíl, Petr
Oponenti práce: Cibulková, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ukrajina začala rozvíjať vzťahy s Európskou Úniou (EÚ) od získania svojej nezávislosti. Po podpísaní Dohody o partnerstve a spolupráci, bolo spustenie Európskej susedskej politiky v roku 2004 ďalším predelom vo vzájomných vzťahoch. Cieľom Ukrajiny je vstúpiť do EÚ, ale perspektívu integrácie zatiaľ od EÚ nezískala. Témou diplomovej práce je Európska susedská politika z pohľadu ukrajinských expertov. Diplomová práca je založená na kvalitatívnej analýze rozhovorov s ukrajinskými expertmi. Cieľom je predstaviť postoje, názory a očakávania ukrajinských expertov na tri dimenzie: 1) na vnútornú situáciu na Ukrajine v kontexte vzťahu EÚ a Ukrajiny, 2) na vzťah EÚ a Ukrajiny, 3) na Rusko v kontexte vzťahu EÚ a Ukrajiny. Na základe tejto expertnej diskusie, diplomová práca skúma ako geografické a inštitucionálne zaradenie ukrajinských expertov vplýva na ich postoje, preferencie a očakávania.
Klíčová slova: Európska sousedská politika ; kvalitatívny výskum; Európska Únia; Ukrajina
Název práce: Európska susedská politika - ukrajinský pohľad
Autor(ka) práce: Košťálová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kratochvíl, Petr
Oponenti práce: Cibulková, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ukrajina začala rozvíjet vztahy s Evropskou Unií (EU) od získání své nezávislosti. Po podepsaní Dohody o partnerství a spolupráce, bylo spuštění Evropské sousedské politiky v roce 2004 dalším předělem ve vzájemných vztazích. Cílem Ukrajiny je vstoupit do EU, ale perspektivu integrace zatím od EU nedostala. Tématem diplomové práce je Evropská sousedská politika z pohledu ukrajinských expertů. Diplomová práce je založená na kvalitativní analýze rozhovorů s ukrajinskými experty. Cílem je představit postoje, názory a očekávaní ukrajinských expertů na tři dimenze: 1) na vnitřní situaci na Ukrajině v kontextu vztahu EU a Ukrajiny, 2) na vztah EU a Ukrajiny a 3) na Rusko v kontextu vztahu EU a Ukrajiny. Na základě této expertní diskuse, diplomová práce zkoumá jako geografické a institucionální zařazení ukrajinských expertů ovlivňují jejich postoje, preference a očekávaní.
Klíčová slova: Evropská sousedská politika; kvalitativní výzkum; Ukrajina; Evropska unie
Název práce: European Neighborhood Policy - Ukranian view
Autor(ka) práce: Košťálová, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kratochvíl, Petr
Oponenti práce: Cibulková, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ukraine started to develop relations with the European Union (EU) soon after gaining independence. After signing The Partnership and Cooperation Agreement, the launch of the European Neighborhood Policy in 2004 was another milestone in EU-Ukraine relations. Ukraine is seeking integration with the EU, however, no clear integration perspective into the EU has been offered by the EU. The topic of this thesis is the European Neighborhood Policy from the perspective of the Ukrainian experts. The thesis is based on qualitative design comprising interviews with the Ukrainian experts. The aim is to present attitudes, opinions and expectations of the Ukrainian experts on three dimensions: 1) on the internal situations in Ukraine in the context of EU-Ukrainian relations, 2) on external EU-Ukrainian relations, 3) on Russia in the context of EU-Ukrainian relations. On the basis of this expert discussion, the thesis explores how the geographic and institutional factors influence attitudes, preferences and expectations of the Ukrainian experts.
Klíčová slova: Qualitative research; Ukraine; European Neighborhood Policy; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 6. 2011
Datum podání práce: 4. 12. 2011
Datum obhajoby: 1. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32258/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: