Systém informační bezpečnosti USA: Informační válka proti Islámskému státu

Název práce: Systém informační bezpečnosti USA: Informační válka proti Islámskému státu
Autor(ka) práce: Bocharov, Vladislav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Burešová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Dnes se skoro každý den setkáváme s pojmem globalizace, který se často vyskytuje nejen v novinách, radiu a televizi, ale i v řeči řádných obyvatel, které pravidelně sleduji masmédia. Přelomovým bodem tohoto procesu se stalo celosvětové šíření internetu, který umožnil rychlou a levnou komunikaci mezi jednotlivými zeměmi a kontinenty. Od té doby informace je považována za důležitý faktor vývoje mezinárodních vztahů, jejíž vlastníky mohou mít vážnou strategickou převahu v reáliích současného digitalizovaného světa, proto na konci XX. století vznikají koncepty informační války a informační bezpečnosti. Globalizace také způsobuje vznik globálních problémů, čímž je i naléhavá hrozba globálního terorismu v čele s takzvaným Islámským státem. Předmětem zkoumání této bakalářské práce je systém informační bezpečnosti USA. Cílem této práce je pochopit a vysvětlit základní principy a koncepty fungování systému informační bezpečnosti USA a vyhodnotit jeho současnou strategii vůči Islámskému státu.
Klíčová slova: informační válka; globální problémy; terorismus; internet; globalizace; informační bezpečnost; informace
Název práce: U.S. Information Security System: Information Warfare against the Islamic state
Autor(ka) práce: Bocharov, Vladislav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Burešová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Nowadays, we come across the notion of the term globalization on the daily basis not only when reading a newspaper, listening to a radio or watching a TV, but also when talking to ordinary citizens, who regularly monitor mass media. Worldwide spread of the Internet, which enabled fast and cheap communication between states and continents, was the turning point of this process. Since then, information has been considered as an important factor of international relations and its owners can have a serious strategic predominance in the realms of todays digitilized world, what caused the creation of information warfare and information security concepts in the end of XX. century. Globalization is also causing global problems, which are for example represented by the global terrorism headed by the so-called Islamic State. This Bachelor thesis deals with the U.S. information security system. The main objective of this thesis is to understand and explain the basic principles and concepts of the US information security system and to evaluate its current strategy against the Islamic state.
Klíčová slova: global problems; terrorism; information; information security; Internet; information warfare; globalization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2016
Datum podání práce: 28. 4. 2017
Datum obhajoby: 31. 5. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58637/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: