Analýza trhu práce v České republice v letech 2007 – 2015 se zvláštním zřetelem na skupinu osob nad 50 let

Název práce: Analýza trhu práce v České republice v letech 2007 – 2015 se zvláštním zřetelem na skupinu osob nad 50 let
Autor(ka) práce: Rejmanová, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Prudká, Šárka
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem této bakalářské práce je trh práce České republiky v letech 2007 - 2015. Vzhledem k soudobému demografickému vývoji, který je charakteristický stárnutím populace společností a s tím souvisejícím nárůstem počtu osob starších věkových kategorií na pracovním trhu, se práce zaměřuje na skupinu osob starších 50 let, jejich postavení na trhu práce ČR a navrhuje řešení podporující větší zapojení starších osob na trhu práce, kterými jsou zejména podpora vzdělávání, změna společenského pohledu na starší pracovníky, četnější využívání částečných úvazků a finanční podpora státu. Nejprve je popsána charakteristika a postavení starších osob na českém trhu práce a poté je analyzován trh práce ČR jako celek ve srovnání s trhem práce osob starších 50 let. Zde práce dochází k závěru, že vývoj míry nezaměstnanosti osob starších 50 let poměrně kopíruje vývoj obecné míry nezaměstnanosti, avšak osoby 50 + i přes své mnohaleté zkušenosti na pracovní trhu trpí dlouhodobě vyšší mírou nezaměstnanosti než populace obecně, a to zejména v důsledku nižšího dosaženého vzdělání, zhoršujícího se zdravotního stavu a osobnostních charakteristik pojících se s jejich věkem. Dalším důvodem je také prodlužující se důchodový věk a doba pojištění potřebná pro dosažení nároku na důchodové pojištění. Následně je analyzována a zhodnocena státní politika zaměstnanosti ČR. Ta se vhodně zaměřuje na podporu zaměstnanosti lidí starších 50 let, k čemuž stále větší měrou využívá prostředky Evropského sociálního fondu. Poznatky těchto kapitol jsou dále doplněny o kvalitativní metodu řízených rozhovorů s personálními pracovníky a pracovnicemi Úřadu práce.
Klíčová slova: Trh práce; Osoby starší 50 let; Demografická situace; Nezaměstnanost; Státní politika zaměstnanosti
Název práce: Analysis of the labor market in the Czech Republic in 2007 - 2015, with a special focus on a group of persons over 50 years
Autor(ka) práce: Rejmanová, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Prudká, Šárka
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject of this bachelor thesis is the labor market of the Czech Republic in 2007-2015. Due to the current demographic trends, which is characterized by an aging population and associated increase in the number of people older ages in the labor market, the work focuses on a group of persons over 50 years, their position on the Czech labor market and proposes solutions supporting greater involvement of older persons in the labor market, which are in particular support for education, change of social view of older workers, more frequent use of part-time work and state financial support. Firstly, the characteristics and position of older persons on the Czech labor market are described and then the labor market of the CR as a whole is analyzed in comparison with the labor market of persons over 50 years of age. Here the work concludes that the development of the unemployment rate of persons over 50 years of age is quite similar to the development of the general unemployment rate, but despite the many years of experience on the labor market, people over 50 have suffered a long-term higher unemployment rate than the general population, mainly due to lower education, deteriorating health status and personality characteristics related to their age. Another reason is the prolonging retirement age and the period of insurance required to qualify for pension insurance. The state employment policy of the Czech Republic is then analyzed and evaluated. It is appropriately targeted to support the employment of people over 50, which is increasingly used by the European Social Fund. The findings of these chapters are supplemented by a qualitative method of interviews with HR Managers and Labor Office workers.
Klíčová slova: persons over 50 years; state employment policy; labour market; demographic trends; unemployment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 3. 2016
Datum podání práce: 20. 8. 2016
Datum obhajoby: 7. 6. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56796/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: