Nepřímé administrativní náklady zdanění a jejich měření

Název práce: Nepřímé administrativní náklady zdanění a jejich měření
Autor(ka) práce: Síbrtová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním tématem bakalářské práce jsou nepřímé administrativní náklady zdanění, které vznikají plátcům daně z důvodu existence daňového systému. Hlavním cílem práce je kvantifikovat nepřímé administrativní náklady především z hlediska času, a poté je vyjádřit v peněžních jednotkách. Analýza byla provedena za rok 2016 pro daň z přidané hodnoty a daň z příjmů právnických osob. Na základě dotazníkového šetření byly pro jednotlivé daně zjištěny vyvolané náklady u jednotlivých respondentů. Byly brány v potaz pouze tzv. klasické vyvolané náklady a nebyly započítávány náklady na vedení účetnictví a externí poradce. Podíl vyvolaných nákladů daně z příjmů právnických osob na konečné průměrné zaplacené dani je 2,39 %. Podíl vyvolaných nákladů DPH na konečné zaplacené dani je 1,38 %, na zisku před zdaněním je podíl 0,85 %. Průměrné celkové nepřímé administrativní náklady pro sledované daně činí 195 tisíc Kč za rok.
Klíčová slova: nepřímé administrativní náklady; vyvolané náklady; daňový systém; daň z přidané hodnoty; daň z příjmů právnických osob; vyvolané náklady zdanění
Název práce: Compliance costs of taxation and their measurement
Autor(ka) práce: Síbrtová, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject of the bachelor thesis is compliance costs of taxation, which are incurred by taxpayers because of tax system existence. The main aim of the thesis is to quantify the compliance costs primarily from time perspective and subsequently in monetary units. The analysis was performed for the year 2016 for value added tax and for corporate income tax. Based on a questionnaire survey, compliance costs of individual respondents were identified. Only the so-called ordinary compliance costs were considered, without taking into account bookkeeping costs and external advisory costs. The ratio of compliance costs on the final average corporate income tax paid is 2.39 %. The share of VAT compliance costs on the final average tax paid is 1.38 %, in terms of profit before tax the share is 0.85 %. The average total compliance costs for the taxes under review amount to CZK 195 thousand per year.
Klíčová slova: tax system; compliance costs; value added tax; corporate income tax; taxation-induced costs

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2016
Datum podání práce: 30. 6. 2017
Datum obhajoby: 15. 6. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58875/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: