Daň z nemovitých věcí na Slovensku

Název práce: Daň z nehnuteľností na Slovensku
Autor(ka) práce: Múčka, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa venuje problematike zdaňovania nemovitých vecí na Slovensku. Cieľom práce je vysvetliť ako dochádza k zdaňovaniu nemovitostí na Slovensku, ako sa daň z nemovitých vecí podieľala na daňových príjmoch a k akým zmenám došlo po zavedení fiškálnej decentralizácie v podmienkach Slovenskej republiky. Následne sa práca zameriava na aplikáciu dane z nemovitostí na vybranú obec. Pre splnenie cieľov je práca rozdelená do štyroch kapitol. Prvé dve kapitoly sa venujú verejnej správe na Slovensku a fiškálnej decentralizácií. Tretia kapitola je zameraná na históriu dane z nemovitostí vo svete a na Slovensku. V poslednej štvrtej kapitole je znázornený dopad dane z nemovitostí na daňové príjmy hlavného mesta Bratislava.
Klíčová slova: verejná správa; fiškálna decentralizácia; daň z nehnuteľností
Název práce: Daň z nemovitých věcí na Slovensku
Autor(ka) práce: Múčka, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje problematice zdanění nemovitých věcí na Slovensku. Cílem práce je vysvětlit jak dochází ke zdanění nemovitostí na Slovensku, jak se daň z nemovitých věcí podílí na daňových příjmech a k jakým změnám došlo po zavedení fiskální decentralizace v podmínkách Slovenské republiky. Následně se práce zaměřuje na aplikaci daně z nemovitostí na vybranou obec. Pro splnění cílů je práce rozdělena do čtyř kapitol. První dvě kapitoly se věnují veřejné správě na Slovensku a fiskální decentralizaci. Třetí kapitola je zaměřena na historii daně z nemovitostí ve světě a na Slovensku. V poslední čtvrté kapitole je znázorněn dopad daně z nemovitostí na daňové příjmy hlavního města Bratislava.
Klíčová slova: daň z nemovitostí; veřejná správa; fiskální decentralizace
Název práce: Real estate tax in Slovakia
Autor(ka) práce: Múčka, Richard
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Špinerová, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the issue of real estate taxation in Slovakia. The aim of the thesis is to explain how real estate taxation in Slovakia is taking place, how real estate tax has contributed to tax revenues and what changes occurred after the introduction of fiscal decentralization in the conditions of the Slovak Republic. Subsequently, the work focuses on the application of the property tax to the selected municipality. To achieve the goals, work is divided into four chapters. The first two chapters are devoted to public administration in Slovakia and fiscal decentralization. The third chapter focuses on the history of property tax in the world and in Slovakia. The last fourth chapter presents the impact of the real estate tax on the tax revenues of the capital Bratislava.
Klíčová slova: public administration; fiscal decentralization; property tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 6. 2016
Datum podání práce: 1. 1. 2017
Datum obhajoby: 22. 6. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58122/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: