E-commerce pivní kategorie
Název práce: | E- commerce for the Beer Category |
---|---|
Autor(ka) práce: | Lebedová, Lucie |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Král, Petr |
Oponenti práce: | Vaverová, Lucie |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | The master’s thesis deals with the beer category in online commerce. Currently, the e-commerce channel is the fastest growing retail channel in the Czech Republic. The main goal of the thesis is to identify reasons why beer as a grocery category under-trades in the online channel in the Czech Republic. The secondary goal is to provide recommendations on how to enhance drivers to online beer shopping and reduce the impact of identified barriers and obstacles. The methods used to reach the goals consist in gaining and analysing data on beer shoppers compared to online beer shoppers and a conduction of a primary research on the behavioral reasons behind the underperformance of the online beer category using methods of a focus group and an online survey. Drivers and barriers to purchasing beer online identified by analysing the results of the primary research serve as a base for providing recommendations on enhancement of the category. The theoretical part discusses retail e-commerce, grocery e-commerce focusing on causes of grocery categories’ sales performance, and Czech online grocery landscape. Results of the thesis can be used by both e-retailers and beer producers to grow the online sales of the beer category. |
Klíčová slova: | grocery; beer; shopper; e-commerce; retail |
Název práce: | E-commerce pivní kategorie |
---|---|
Autor(ka) práce: | Lebedová, Lucie |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Král, Petr |
Oponenti práce: | Vaverová, Lucie |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Předkládaná diplomová práce se zabývá e-commerce pivní kategorie, jež je nejrychleji rostoucím maloobchodním kanálem v České republice. Hlavním cílem práce je rozpoznání důvodů, proč se pivo jako jedna z kategorií potravin prodává online proporčně méně v porovnání s prodejem v kamenných obchodech. Sekundárním cílem je poskytnutí doporučení pro zvýšení online prodejů pivní kategorie. Pro dosažení cílů byla nejprve provedena analýza dat o nakupujících piva, která byla porovnána s daty nakupujících piva na internetu. Dále byl zpracován primární výzkum o důvodech chování, které vedou k nižší výkonnosti pivní kategorie v online prostředí. Byly využity dvě metody – kvalitativní metoda focus group a kvantitativní metoda online průzkumu. Identifikované důvody slouží jako základ pro doporučení jak zvýšit online prodej pivní kategorie. V teoretické části je nejprve diskutován online maloobchod, dále online prodej potravin zaměřující se na příčiny prodejních výkonů kategorií potravin, a nakonec český online trh prodeje potravin. Výsledky práce mohou využít jak online prodejci potravin, tak výrobci piva k růstu výkonu pivní kategorie. |
Klíčová slova: | nakupující; potraviny; e-commerce; pivo; maloobchod |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomika a management/International Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodního podnikání |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 25. 2. 2016 |
---|---|
Datum podání práce: | 15. 8. 2017 |
Datum obhajoby: | 8. 9. 2017 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/56498/podrobnosti |