Internet věcí - možnosti připojení a bezpečnost

Název práce: Internet vecí – možnosti pripojenia a bezpečnosť
Autor(ka) práce: Valluš, Štefan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Luc, Ladislav
Oponenti práce: Novotný, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa bude zaoberať internetom veci (IoT) ako takým a službami, ktoréposkytuje spoločnosť Slovanet. Na začiatku práce sa čitateľ najskôr oboznámi so základnýmipojmami, o IoT a o jeho histórií. Bude popísané využitie IoT v rôznych oblastiach a následnemožnosti pripojenia, kde medzi najznámejšie pre čitateľa budú patriť Wi-fi, Bluetooth, alesamozrejme budú popísané taktiež menej známe možnosti prepojenia, ako sú napríkladThread, Z-Wave, SigFox, LoRa a ďalšie. V ďalšej časti bude popísaný protokol IPv6, ktorý jepre internet vecí veľmi dôležitý. Práve vďaka protokolu IPv6 je možné každému objektuprideliť vlastnú IP adresu a týmto spôsobom ich presne identifikovať každý objekt. V závereteoretickej časti tejto bakalárskej práce budú popísané možnosti ochrany zabezpečenia sieti apopis hrozieb, rizík internetu vecí. Na praktickom príklade kamerového systému budepopísané využitie jednotlivých služieb spoločnosti Slovanet v názornej firme s kanceláriami.Zároveň bude popísaný aj časový harmonogram a finančný návrh realizácie projektu.
Klíčová slova: bezpečnosť; IoT; cloud; Slovanet; kamerový systém
Název práce: Internet of things - connectivity options and security
Autor(ka) práce: Valluš, Štefan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Luc, Ladislav
Oponenti práce: Novotný, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of this bachelor’s thesis is Internet of Things (IoT) as such and the servicesprovided by the company Slovanet. The reader of the thesis will first be familiarised with thebasic concepts, with the IoT and its history. The thesis further describes the use of the IoT invarious fields and continues with the methods of connecting to the network, where the mostcommon for the reader will be Wi-Fi and Bluetooth, however the less common methods ofconnectivity, for example Thread, Z-Wave, SigFox, LoRa and others are also described. Inthe next chapter the IPv6 Protocol is described, which is very important for the Internet ofThings. In particular it is thanks to the IPv6 protocol that it is possible to assign to each objectits own IP address and thus reliably identify each object. In the conclusion of the theoreticalpart of this bachelor’s thesis solutions to ensure network security and also some threats andrisks of Internet of Things are described. In the practical example of the camera system theutilisation of Slovanet's various services in an illustrative company with offices will bedescribed. A schedule and a financial proposal for the implementation of the project has alsobeen provided.
Klíčová slova: IoT; cloud; Slovanet; security; camera system
Název práce: Internet věcí - možnosti připojení a bezpečnost
Autor(ka) práce: Valluš, Štefan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Luc, Ladislav
Oponenti práce: Novotný, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se bude zabývat internetem věci (IoT) jako takovým a službami, které poskytuje společnost Slovanet. Na začátku práce se čtenář nejdříve seznámí se základními pojmy o IoT a o jeho historii. Bude popsáno využití IoT v různých oblastech a následně možnosti připojení. Následně budou charakterizovány nejznámější možnosti připojení jako Wi-fi, Bluetooth, ale samozřejmě budou popsány také méně známé možnosti připojení, jako jsou například Thread, Z-Wave, SigFox, Lora a další. V další části bude popsán protokol IPv6, který je pro internet věcí velmi důležitý. Právě díky protokolu IPv6 lze každému objektu přidělit vlastní IP adresu a tímto způsobem lze přesně identifikovat každý objekt. V závěru teoretické části této práce budou popsány možnosti ochrany zabezpečení sítí a popis hrozeb, rizik internetu věcí. Na praktickém příkladu kamerového systému bude popsáno využití jednotlivých služeb společnosti Slovanet v názorné firmě s kancelářemi. Zároveň bude popsán i časový harmonogram a finanční návrh realizace projektu.
Klíčová slova: bezpečnost; IoT; cloud; Slovanet; kamerový systém

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 9. 2017
Datum podání práce: 5. 12. 2017
Datum obhajoby: 29. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63431/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: