Zásada předběžné opatrnosti v potravinovém právu EU

Název práce: Zásada předběžné opatrnosti v potravinovém právu EU
Autor(ka) práce: Horáková, Kateřina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Hubková, Pavlína
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Úprava potravinového práva Evropské unie se v reakci na zasažení nemocí šílených krav, v polovině 90. let 20. století, přeorientovala z preferování volného obchodu na bezpečnost potravin. Postupem času se však vyvinuly další hrozby jako chemické přípravky, nové technologie či geneticky modifikované organismy. V případech s nejistým dopadem na zdraví a život lidí, zvířat či životního prostředí může Evropská unie založit za určitých podmínek svá ochranná opatření na zásadě předběžné opatrnosti, kterou se diplomová práce zabývá. Práce dále pojednává o (ne)existenci protekcionismu při uplatňování zásady. Také si klade za cíl přiblížit problematiku a vypozorovat, jak je zásada chápána, aplikována a uznávána na různých úrovních - mezi členskými státy EU, v přístupu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin ve srovnání s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, ve sporech před Světovou obchodní organizací. Závěrem je posuzována proveditelnost spolupráce v rámci Komplexní hospodářské a obchodní dohody a Transatlantického obchodního a investičního partnerství vzhledem k zásadě předběžné opatrnosti.
Klíčová slova: ochranné opatření; nejistota; bezpečnost potravin; riziko; vědecký důkaz; zásada předběžné opatrnosti; protekcionismus
Název práce: Precautionary principle in the EU Food Law
Autor(ka) práce: Horáková, Kateřina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Hubková, Pavlína
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In the 90s, the adjustment of food law in the European Union was reoriented from the previously preferred free trade to food safety. This was a reaction to the spread of mad cow disease. Over time, new threads such as new technologies, genetically modified organisms, chemical detergents and other substances have developed. In cases where there is uncertain impact on environment, health and life of people or animals; the European Union can, under certain conditions, come up with protective measures based on the precautionary principle, which this thesis focuses on. Furthermore, the thesis deals with (non)existence of protectionism when applying the principle. In addition, one of its goals is to describe the problem and to find out how the principle is understood, applied and recognized on various levels – among EU countries, in approach of the European Food Safety Authority compared to the U S Food and Drug Administration or disputes in the World Trade organization. The last part of the thesis is devoted to the assessment of how feasible the cooperation within agreements such as the Comprehensive Economic and Trade Agreement and the Transatlantic Trade and Investment Partnership with regards to the precautionary principle is.
Klíčová slova: precautionary principle; uncertainty; protectionism; risk; scientific evidence; safeguard measure; food safety

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2016
Datum podání práce: 6. 12. 2017
Datum obhajoby: 25. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58598/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: