Redesign uživatelského rozhraní InSIS podle metodiky UCD

Název práce: Redesign uživatelského rozhraní InSIS podle metodiky UCD
Autor(ka) práce: Fixová, Kateřina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šedivá, Zuzana
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce je zaměřena na návrh uživatelského rozhraní studijního integrovaného systému InSIS na VŠE s cílem vytvoření přívětivějšího prostředí pro jeho uživatele. Účelem je navrhnout rozhraní v souladu s metodikou user-centered design (UCD), která zajišťuje, aby byl návrh aplikace řešen primárně na základě uživatelského prožitku v průběhu celého procesu návrhu a řešení implementace. V úvodní části je popsán uživatelský prožitek (UX) a samotná metodika UCD. Následuje analýza uživatelů cílové skupiny a jejich potřeb a požadavků. Další částí práce je analýza vybraných studijních informačních systémů vysokých škol, která je vedlejším cílem práce. Hlavním cílem práce je návrh nového rozhraní InSIS, jeho architektura, struktura, příprava a testování prototypů. V každé fázi této práce je uživatel zapojen do návrhu - ať už formou hloubkových rozhovorů, person či uživatelských testů.
Klíčová slova: user experience; prototyp; použitelnost; testování použitelnosti; InSIS; uživatelské rozhraní; user-centered design
Název práce: Redesign of user interface of InSIS based on UCD methodology
Autor(ka) práce: Fixová, Kateřina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šedivá, Zuzana
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This master thesis focuses on the redesign of user interface of school information system InSIS. The aim of the thesis is to draft more intuitive and convenient interface for users. The user-centered design methodology will be used to draft the interface. This methodology ensures that the interface is drafted primarily based on the experience of the user. The concept of user experience and user-centered design methodology are described in the introductory part. The analysis of the user target group, its needs, and demands follows. Primarily goal of the thesis is the redesign of InSIS, it’s architectural structure, preparatory part of the wireframe testing. Secondary goal is the analysis of the selected university study information systems. In every stage of this thesis the user is involved through the depth interview, personas, and user tests.
Klíčová slova: user interface; usability; user experience; user-centered design; InSIS; usability testing; prototype

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 6. 2016
Datum podání práce: 10. 12. 2017
Datum obhajoby: 29. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58059/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: