Analýza vývoje světové potravinové produkce

Název práce: Analýza vývoje světové potravinové produkce
Autor(ka) práce: Černý, Petr
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Musil, Martin
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje světové potravinové produkce. Cílem práce je zjistit a popsat regionální disparity v potravinové produkci a zemědělské výrobě, které jsou způsobeny zejména klimatickými podmínkami, vhodností dostupné půdy a nepřímo také ekonomickými faktory, jako je cena ropy a cena potravin. Práce analyzuje historický i budoucí vývoj potravinové produkce z globálního i lokálního pohledu, hrozbu potravinové krize a její možné dopady, protekcionistická opatření a zejména trend vývoje produkce potravin v souvislosti s demografickým vývojem. Na základě analýzy získaných informací z relevantních zdrojů převážně v anglickém jazyce je patrný závěr, že vyprodukovaný objem potravin má růstový trend a růst potravinové produkce překonává spotřebu zvětšující se světové populace. Potraviny jsou však nerovnoměrně distribuovány a tím dochází k jejich lokální nedostupnosti, která postihuje zejména nejméně rozvinuté země světa. K odvrácení hrozící potravinové krize je nutná efektivní spolupráce rozvinutých a rozvojových zemí, zlepšení mezinárodní koordinace potravinové produkce a redukce protekcionistických opatření, jež jednotlivé státy uplatňují.
Klíčová slova: potravinová produkce; potravinová krize; světové zemědělství; demografický vývoj
Název práce: Analysis of the development of world food production
Autor(ka) práce: Černý, Petr
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Musil, Martin
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor thesis focuses on the analysis of the development of world food production. The aim of the thesis is to identify and describe regional disparities in food production and agricultural production, which are caused mainly by climatic conditions, suitability of available land and indirectly by economic factors such as oil price and food prices. The thesis analyzes the historical and future development of food production from a global and local point of view, the threat of the food crisis and its possible impacts, protectionist measures and especially the trend of food production in connection with the demographic development. Based on the analysis of the information obtained from relevant sources predominantly in English, it is clear that the volume of food produced has a growing trend and the increase in food production exceeds the consumption of the growing world population. However, food is unevenly distributed and, as a result, local unavailability occurs, affecting particularly the least developed countries in the world. In order to avert the imminent food crisis, effective cooperation between developed and developing countries is needed, as well as improvement of the international coordination of food production and reduction of the protectionist measures that individual countries apply.
Klíčová slova: food production; food crisis; demographic development; world agriculture

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2013
Datum podání práce: 20. 12. 2017
Datum obhajoby: 18. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45395/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: