Transparentnost v převodních cenách

Název práce: Transparentnost v převodních cenách
Autor(ka) práce: Šlingr, Marek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Frýzek, Libor
Oponenti práce: Finardi, Savina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou převodních cen, především se zaměřuje na důkazní povinnosti nadnárodních společností, jejich narůstající počet v návaznosti na vývoj legislativy ze strany mezinárodních organizací a s tím zvyšující se transparentnost v oblasti převodních cen. Z tohoto pohledu se snaží analyzovat současný model dokazování v rámci převodních cen a třístupňový model navržený OECD v rámci projektu BEPS, specificky Akčního plánu 13. Teoretická část diplomové práce je věnována objasnění základní problematiky převodních cen a zákonných povinností nadnárodních společností v rámci procesu dokazování. Navazující charakteristika současného a budoucího modelu dokazování zachycuje přehled důkazních povinností nadnárodních společností a nastiňuje rostoucí důkazní břemeno vyplývající z Akčního plánu 13, tzv. Country by Country Reporting. Praktickou část tvoří modelový příklad na Country by Country Reporting s komentáři k jednotlivým ukazatelům, které bude možné z reportu získat a analyzuje jejich dopad na nadnárodní společnosti.
Klíčová slova: převodní ceny; BEPS; dokumentace k převodním cenám; Country by Country Reporting; důkazní povinnosti
Název práce: Transparency in the transfer pricing
Autor(ka) práce: Šlingr, Marek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Frýzek, Libor
Oponenti práce: Finardi, Savina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with transfer pricing issues, mainly focuses on the documentary obligations of multinational enterprises, their increasing number in relation to the development of legislation by international organizations and thus, increasing transparency in the transfer pricing environment. From this point of view, it analyzes the model of documentation of transfer prices before BEPS project and the three-tier model proposed by the OECD within the Framework of BEPS project, specifically Action Plan 13. The theoretical part of the diploma thesis is devoted to the clarification of basics of the transfer pricing and legal obligations of multinational enterprises with respect to the documentation of transfer prices and tax administration process. Following characteristics of the model before BEPS and after BEPS provide an overview of the burden of proof of multinational enterprises and outline the increasing burden of proof resulting from the Country by Country Reporting. The practical part comprise a model example of the Country by Country report with commentary to the individual indicators that can be obtained from the respective report and analyzes their impact on the multinational enterprises.
Klíčová slova: transfer pricing documentation; BEPS; transfer pricing; Country by Country Reporting; evidentiary obligation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 6. 2017
Datum podání práce: 7. 1. 2018
Datum obhajoby: 31. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62445/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: