Význam mezinárodní likvidity v otázkách dostupnosti zdrojů likvidity a podmínek financování bank

Název práce: Význam mezinárodní likvidity v otázkách dostupnosti zdrojů likvidity a podmínek financování bank
Autor(ka) práce: Adámková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Obešlo, František
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaobírá aktuálně rezonující tématikou mezinárodní likvidity, na kterou je nahlíženo jako na efektivní způsob financování bankovního systému prostřednictvím možnosti získání likvidních zdrojů. Rozmach přeshraničního působení a propojených trhů je však spojován s růstem rizik navádějící k obezřetnosti, obzvláště v situaci zamrznutého trhu. Práce se zaměřuje na bližší specifikaci financování bankovního sektoru a charakteristiku rizika likvidity bank, která vyústí v rozpor mezi financováním prostřednictvím domácích a zahraničních zdrojů. Cílem práce je provést komplexní komparaci těchto dvou rozdílných systémů a zhodnotit efektivnost hospodaření obchodních bank na základě provedené empirické analýzy. V praktické části jsou data demonstrována na jednom zástupci bankovního trhu potýkající se s nedostatkem likvidity, oblasti španělského bankovního systému, a datech za Českou republiku, pro kterou je typický převis nabídky likvidity nad její poptávkou.
Klíčová slova: mezinárodní likvidita; financování bank; riziko likvidity
Název práce: The importance of global liquidity in terms of availability of liquidity sources and conditions of bank funding
Autor(ka) práce: Adámková, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Obešlo, František
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis shed a light on recently resonating theme of global liquidity mostly viewed as an effective source of funding for banking sector through a possibility to approach liquid assets. The expansion of cross-border banking and connected markets is associated with higher risk involved which banks must face, in particular when experiencing stressed market conditions. The thesis focuses on closer specification of funding available for banking sector and its liquidity risk which arises in question whether to enter global markets and draw foreign assets or to cooperate under local conditions. The aim of the thesis is a comprehensive comparison of those two different markets and to evaluate commercial banks’ behavior based on empirical analysis. In research part there is a demonstration of one representative of a banking sector facing shortage of resources, Spanish market, and the Czech Republic with typical higher liquidity supply over its demand.
Klíčová slova: bank funding; global liquidity; liquidity risk

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2016
Datum podání práce: 10. 1. 2018
Datum obhajoby: 1. 2. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56508/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: