Boj proti daňovým podvodům a únikům na Slovensku se zaměřením na převodní ceny

Název práce: Boj proti daňovým podvodom a únikom na Slovensku so zameraním na transferové oceňovanie
Autor(ka) práce: Chlebcová, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca poskytuje informácie týkajúce sa boja proti daňovým podvodom a únikom na Slovensku so zameraním na transferové oceňovanie. Primárnym cieľom práce je zhodnotenie teoretických poznatkov na danú problematiku. Praktická aplikácia poznatkov o transferovom oceňovaní na konkrétnom prípade firmy pomocou vypracovania dokumentácie k transferovému oceňovaniu je sekundárnym cieľom. Práca je členená do štyroch hlavných kapitol. Prvá kapitola sa zameriava na vymedzenie pojmu daňový podvod a daňový únik. Následne rozoberá projekt OECD/G20 proti BEPS „Base Erosion and Profit Shifting“ a iniciatívu Európskej únie s názvom ATAD „Anti-tax avoidance directive“. Úlohou druhej kapitoly je popis slovenského daňového systému od roku 2000 do roku 2017 a popis koncepcie boja proti daňovým podvodom a únikom na Slovensku so zameraním na Akčný plán boja proti daňovým podvodom na roky 2012-2016 a 2017-2018. Tretia kapitola sa venuje transferovému oceňovaniu, teoretickému vymedzeniu pojmov (závislá osoba, princíp nezávislého vzťahu), definovaniu obsahu dokumentácie a výberu metódy transferového oceňovania. V poslednej kapitole je spracovaná dokumentácia k transferovému oceňovaniu pre konkrétnu spoločnosť.
Klíčová slova: daňový podvod; transferové oceňovanie; daňový únik; Slovenská republika; BEPS
Název práce: Boj proti daňovým podvodům a únikům na Slovensku se zaměřením na převodní ceny
Autor(ka) práce: Chlebcová, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce poskytuje informace týkající se boje proti daňovým podvodům a únikům na Slovensku se zaměřením na převodní ceny. Primárním cílem práce je zhodnocení teoretických poznatků na danou problematiku. Praktická aplikace poznatků o převodních cenách na konkrétním případě firmy pomocí vypracování dokumentace k převodním cenám je sekundárním cílem. Práce je členěna do čtyř hlavních kapitol. První kapitola se zaměřuje na definici daňového podvodu a daňového úniku. Následně rozebírá projekt OECD/G20 proti BEPS „Base Erosion and Profit Shifting“ a iniciativu Evropské unie s názvem ATAD „Anti-tax avoidance directive“. Úlohou druhé kapitoly je popis slovenského daňového systému od roku 2000 do roku 2017 a popis koncepce boje proti daňovým podvodům a únikům na Slovensku se zaměřením na Akční plán boje proti daňovým podvodům na roky 2012-2016 a 2017-2018. Třetí kapitola se věnuje převodním cenám, teoretickému vymezení pojmů (sdružené podniky, princip tržního odstupu), definování obsahu dokumentace a výběru metody pro zjištění převodních cen. V poslední kapitole je zpracována dokumentace k převodním cenám pro konkrétní společnost.
Klíčová slova: daňový podvod; převodní ceny; daňový únik; BEPS; Slovenská republika
Název práce: The actions against tax frauds and tax evasion in Slovak Republic with focus on transfer pricing
Autor(ka) práce: Chlebcová, Simona
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis provides information about the actions against tax frauds, tax avoidance and tax evasion in Slovak Republic with focus on transfer pricing. The main goal of the thesis is to evaluate theoretical findings on the stated topic. The secondary goal lies in application of theoretical findings via preparation of the actual transfer pricing documentation. The diploma thesis is divided into four chapters. The first chapter focuses on defining a concept of tax frauds and tax evasion. The rest of the chapter pays attention to project OECD/G20 against BEPS „Base Erosion and Profit Shifting“ and the EU initiative titled ATAD „Anti-tax avoidance directive“. The purpose of the second chapter consists in detailed description of Slovak tax system from 2000 until 2017 and description of the actions against tax frauds and tax evasion in Slovak Republic (the Action plan against tax frauds 2012-2016 and 2017-2018). The third chapter deals with transfer pricing, specifically with the definition of related parties and the arm’s-length principle, the extent and the content of transfer pricing documentation, transfer pricing methods. An example of transfer pricing documentation is part of the last and practical oriented chapter.
Klíčová slova: tax frauds; tax evasion; transfer pricing; BEPS; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 1. 2017
Datum podání práce: 11. 4. 2018
Datum obhajoby: 7. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/60385/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: