Audit reportingový systému ve středně velké společnosti

Název práce: Audit reportingového systému v stredne veľkej spoločnosti
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svatá, Vlasta
Oponenti práce: Muknšnábl, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je vykonanie auditu reportingového systému v stredne veľkej spoločnosti. Audit sa zameriava na dve oblasti a tými sú plnenie pôvodných požiadaviek na funkcie systému a plnenie požiadaviek na bezpečnosť dát a ochranu osobných údajov. Teoretická časť sa zameriava na popis auditu vo všeobecnosti, jeho špecifík a súvislostí s auditom informačných systémov. Následne je v práci popísaný vývoj auditu informačných systémov, jeho ciele, druhy, komponenty a náležitosti audítorskej správy. Ďalšia kapitola sa zameriava na popis a špecifikáciu metodík a štandardov súvisiacich s auditom informačných systémov a taktiež aj vymedzenia legislatívy pre túto oblasť. Praktická časť je rozdelená do dvoch oblastí, prvá oblasť sa zameriava na popis spoločnosti, v ktorej bol audit realizovaný, a vymedzenie auditovaného systému. V druhej oblasti praktickej časti práca pojednáva o pláne realizácie auditu, kde sú popísané ciele, rozsah, metodika auditu a návrh komunikačnej stratégie. Posledná kapitola sa zameriava na odôvodnenie vybraných kritérií auditu a zhrnutie jeho záverov s návrhmi na zlepšenie aktuálnej situácie.
Klíčová slova: audit informačných systémov; bezpečnosť dát; Cobit 5; ochrana osobných údajov
Název práce: Audit reportingový systému ve středně velké společnosti
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svatá, Vlasta
Oponenti práce: Muknšnábl, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je provedení auditu reportingového systému ve středně velké společnosti. Audit se zaměřuje na dvě oblasti a těmi jsou plnění původních požadavků na funkce systému a plnění požadavků na bezpečnost dat a ochranu osobních údajů. Teoretická část se zaměřuje na popis auditu obecně, jeho specifik a souvislostí s auditem informačních systémů. Následně je v práci popsán vývoj auditu informačních systémů, jeho cíle, druhy, komponenty a náležitosti auditorské zprávy. Další kapitola se zaměřuje na popis a specifikaci metodik a standardů souvisejících s auditem informačních systémů a také vymezení legislativy pro tuto oblast. Praktická část se zaměřuje na popis společnosti, v níž byl audit realizován, a vymezení auditovaného systému. Dále praktická část práce pojednává o plánu realizace auditu, kde jsou popsány cíle, rozsah, metodika auditu a návrh komunikační strategie. Poslední kapitola se zaměřuje na zdůvodnění vybraných kritérií auditu a shrnutí závěrů s návrhy na zlepšení aktuální situace.
Klíčová slova: audit informačních systémů; Cobit 5; bezpečnost dat; ochrana osobních údajů
Název práce: Audit of reporting system in middle-sized company
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Svatá, Vlasta
Oponenti práce: Muknšnábl, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this master thesis is to perform an audit of the reporting system in a medium-sized company. The audit focuses on two areas, namely the fulfillment of the original requirements for system functions and the fulfillment of data security and privacy requirements. The theoretical part focuses on the description of the audit in general, the specifics of audit and its relation to the audit of information systems. Subsequently, the development of the audit of information systems, its objectives, types, components and requirements of the audit report is described. The next chapter focuses on description and specification of methodologies and standards related to the audit of information systems, as well as the definition of a legislative for this area. The practical part is divided into two areas, the first area focuses on the description of the company in which the audit was carried out and the definition of the audited system. In the second part, the thesis deals with the audit implementation plan, which describes objectives, scope, audit methodology and communication strategy concept. The final chapter focuses on the justification of selected audit criteria and a summary of its conclusions with suggestions on improvement of current state of system.
Klíčová slova: audit of information systems; protection of personal data; Cobit 5; data security

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 10. 2017
Datum podání práce: 19. 4. 2018
Datum obhajoby: 7. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63439/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: