Implementace technologie blockchain do volebního systému Akademického senátu VŠE

Název práce: Implementace technologie blockchain do volebního systému Akademického senátu VŠE
Autor(ka) práce: Davtyan, Narek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se věnuje návrhu implementace technologie blockchain do volebního systému Akademického senátu Vysoké školy ekonomické.Cílem práce je analyzovat blockchain a na základě této analýzy vytvořit návrh možného řešení pro nahrazení současného volebního systému Akademického senátu VŠE. Dalším cílem je seznámení se s problematikou voleb a popis výhod i nevýhod různých typů voleb.Teoretická část se primárně věnuje technologii blockchain, její funkčnosti a využití, kde jsou především prozkoumané možné i skutečné aplikace blockchainu v dnešní době. V následující části již přecházíme na analýzu různých typů voleb s důrazem na volební systémy České republiky, Estonska a Akademického senátu VŠE.Dále již následuje praktická část, ve které dojde k vytvoření vlastního blockchainu na bázi platformy Ethereum, a poté nasazení vlastního chytrého kontraktu pro volby. Závěrečná část práce je zaměřena na celkové vyhodnocení výsledků a formulaci závěrů.
Klíčová slova: blockchain; Bitcoin; Ethereum; volební systém; E-Voting; chytré kontrakty
Název práce: Implementation of blockchain technology into the electoral system of the Academy senate of University of Economics
Autor(ka) práce: Davtyan, Narek
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the implementation proposal of blockchain technology into the voting system of the Academy senate of University of Economics, Prague (VŠE).The aim of this thesis is to analyse blockchain technology and to propose a possible solution to replace the current electoral system of the Academy senate of University of Economics. The next goal is acquaintance with the elections issue and description of the benefits and drawbacks of various forms of elections.Theoretical part is primarily dedicated to blockchain technology and its functionality and usability, where mainly examined are the possible and real applications of blockchain technology in todays world. In the next part we move on to analysis of various forms of elections with a focus on electoral systems of Czech Republic, Estonia and Academy senate of VŠE.Followed is the practical part, in which an own blockchain is created, based on Ethereum platform, and a smart contract for elections is deployed. The last part is focused on overall evaluations and conclusions.
Klíčová slova: blockchain; Bitcoin; Ethereum; electoral system; E-Voting; smart contracts

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 11. 2017
Datum podání práce: 19. 4. 2018
Datum obhajoby: 14. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63779/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: