Vzory jednotkového testování s využitím frameworku JUnit

Název práce: Vzory jednotkového testovania s využitím frameworku JUnit
Autor(ka) práce: Hanzel, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíčková, Jarmila
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Na testovanie je často nahliadané ako na činnosť vedľajšiu či pomocnú, ktorú je ale nutné vykonať. Čo znamená, že testovanie je chápané len ako izolovaná etapa modelu životného cyklu vývoja softvéru, ktorá nasleduje hneď po fáze implementácie. Pravdou ale je, že ide o omnoho komplexnejší a obsiahlejší proces, o čom svedčí aj fakt, že vykonanie samotného testovania vo všeobecnosti zaberie polovicu času určeného na vývoj softvéru. S požiadavkou testovania vyvíjaného softvéru už v ranných štádiách jeho vývoja, prichádza tvrdenie, že včasné odhalenie a odstránenie chýb v softvéri má pozitívne dopady na zvýšenie kvality súčasne so znížením spotrebovaných nákladov a času softvérového projektu. Nástrojom testovania, ktorý je možné použiť už počas etapy implementácie softvéru sú práve takzvané jednotkové testy, ktoré sú reprezentované kódom. Problém ale môže nastať s tým, akým spôsobom budú tieto testy navrhnuté a vytvorené. Riešenie je možné hľadať vo využívaní vzorov, ktoré vznikli generalizáciou konkrétnych, často sa vyskytujúcich problémov. Táto diplomová práca sa zameriava práve na oblasť vzorov jednotkových testov a možnosťami ich implementácie s použitím frameworku JUnit.
Klíčová slova: testovanie softvéru; kvalita softvéru; návrhový vzor; jednotkové testovanie; JUnit; vzory testovania
Název práce: Vzory jednotkového testování s využitím frameworku JUnit
Autor(ka) práce: Hanzel, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíčková, Jarmila
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Na testování je často nahlíženo jako na činnost vedlejší nebo doplňkovou, kterou je ale nutné provést. Což znamená, že testování je chápáno pouze jako izolovaná etapa modelu životního cyklu vývoje softwaru, která následuje hned po fázi implementace. Pravdou ale je, že jde o mnohem komplexnější a obsáhlejší proces, o čemž svědčí i fakt, že provedení samotného testování obecně zabere polovinu času určeného na vývoj softwaru. S požadavkem testování vyvíjeného softwaru již v raných stadiích jeho vývoje, přichází tvrzení, že včasné odhalení a odstranění chyb v softwaru má pozitivní dopady na zvýšení kvality, současně se snížením spotřebovaných nákladů a času softwarového projektu. Nástrojem testování, který je možné použít již během etapy implementace softwaru, jsou právě takzvané jednotkové testy, které jsou reprezentovány kódem. Problém ale může nastat s tím, jakým způsobem budou tyto testy navrženy a vytvořeny. Řešení je možné hledat ve využívání vzorů, které vznikly generalizací konkrétních, často se vyskytujících problémů. Tato diplomová práce se zaměřuje právě na oblast vzorů jednotkových testů a možnostmi jejich implementace s použitím frameworku JUnit.
Klíčová slova: testování softwaru; návrhový vzor; jednotkové testovaní; JUnit; vzory testování; kvalita softwaru
Název práce: Unit testing patterns implemented with JUnit framework
Autor(ka) práce: Hanzel, Matej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlíčková, Jarmila
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Testing is often seen as a secondary, almost auxiliary task, though it is an absolutely necessary step to execute. Indeed, testing is many times perceived as an isolated stage of the software development lifecycle, one that follows immediately after the implementation phase. The truth is, however, that this process is much more extensive and complex than it might seem at first. That is evidenced by the fact that testing itself generally takes up to half of the overall time devoted to development. In this thesis it is argued that timely detection and removal of software bugs during the early stages of development of software has a positive impact on increasing quality, while substantially reducing the cost and time of the software project. A test tool that can be directly used during the software implementation phase is a so-called “unit test”, and it is represented by a code. But problems may arise as to how these tests will be designed and written. The solution can be found in the use of patterns created by generalizing specific, often occurring problems. This diploma thesis focuses on the field of unit test patterns and the possibilities of their implementation using the JUnit framework.
Klíčová slova: design pattern; JUnit; test patterns; software testing; software quality; unite testing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2017
Datum podání práce: 22. 4. 2018
Datum obhajoby: 5. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/64073/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: