Franchising jako jedna z forem vstupu na mezinárodní trhy

Název práce: Franchising ako jedna z foriem vstupu na medzinárodné trhy
Autor(ka) práce: Papugová, Annamária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje franchisingu ako jednému z možných vstupov ako na zahraničné trhy tak na trh domáci. Prvým cieľom práce je charakterizovať možnosti vstupu na zahraničné trhy a zároveň týmto oboznámiť čitateľa s danou problematikou. Druhým cieľom tejto práce je popísať a navrhnúť fungovanie firmy, ktorá má predpoklady na založenie franšízy. V prvej kapitole je rozpracovaná problematika vstupu na medzinárodne trhy a tiež charakteristika jednotlivých vstupov na medzinárodné trhy. V druhej kapitole je obšírne charakterizovaný franchising, jeho výhody a nevýhody a fungujúce franchisingové asociácie pôsobiace ako na území Slovenska tak na území Českej republiky, respektíve Európy. Tretia kapitola analyzuje samotnú franchisingovú zmluvu a jej náležitosti. V poslednej štvrtej kapitole je na praktickom príklade popísané založenie franchisigového konceptu.
Klíčová slova: formy vstupu na medzinárodné trhy; franchisingová zmluva; Franchising
Název práce: Franchising as a one of the possible entry options on international markets
Autor(ka) práce: Papugová, Annamária
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with franchising as one of the possible entries both on foreign markets and domestic market. The first objective of the thesis is to characterize the possibilities of entering the foreign markets and at the same time to familiarize the reader with the given issues. The second objective of this work is to describe and design the operation of a company that has the prerequisites for establishing a franchise. The first chapter deals with the issue of entering the international markets, as well as the characteristics of each type of entry on the international markets. Second chapter broadly characterizes franchising, its advantages and disadvantages and franchising associations operating in Slovakia, Czech Republic and Europe. The third chapter analyses the franchise agreement itself and its requirements. The last fourth chapter describes how to establish franchising concept in practice, with a use of practical example of existing company.
Klíčová slova: entry options on international markets; franchising contract; franchising
Název práce: Franchising jako jedna z forem vstupu na mezinárodní trhy
Autor(ka) práce: Papugová, Annamária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje franchisingu jako jednomu z možných vstupů jako na zahraniční trhy tak na trh domácí. Prvním cílem práce je charakterizovat možnosti vstupu na zahraniční trhy a zároveň tímto seznámit čtenáře s danou problematikou. Druhým cílem této práce je popsat a navrhnout fungování firmy, která má předpoklady pro založení franšízy. V první kapitole je rozpracována problematika vstupu na mezinárodní trhy a také charakteristika jednotlivých vstupů na mezinárodní trhy. Ve druhé kapitole je obšírně charakterizován franchising, jeho výhody a nevýhody a fungující franchisingové asociace působící jako na území Slovenska tak na území České republiky, respektive Evropy. Třetí kapitola analyzuje samotnou franchisingovou smlouvu a její náležitosti. V poslední čtvrté kapitole je na praktickém příkladu popsáno založení franchisigového konceptu.
Klíčová slova: Franchising ; možnosti vstupu na mezinárodní trhy; franchisingová smlouva

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 5. 2017
Datum podání práce: 22. 4. 2018
Datum obhajoby: 21. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62101/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: