Dopady zavedení agilní metodiky Scrum v burzovní společnosti

Název práce: Dopady zavedenia agilnej metodiky Scrum v burzovej spoločnosti
Autor(ka) práce: Kugler, Filip
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na analýzu negatívnych a pozitívnych stránok vyplývajúcich z transformácie z tradičnej metodiky vývoja na Scrum v skúmanej spoločnosti. Práca ďalej identifikuje slabé stránky spojené s transformáciou a ukazuje na ich príčiny. Následne sú na jednotlivé príčiny navrhnuté riešenia na ich zmiernenie. Na základe príčin nedostatkov vyplývajúcich z výskumu sú identifikované hlavné témy, ktoré sú následne generalizované.Práca je rozdelená do piatich častí . V prvej časti sú z teoretického hľadiska popísané tradičné, agilné metodiky vývoja softvéru, ich porovnanie a problematika hybridizácie metodík vývoja softvéru. V druhej časti je popísaná potreba zlepšovania testovacieho procesu, ktorá ide ruka v ruke so zmenou metodiky. V druhej časti je tiež popísaná problematika kvadrantov agilného testovania, aká je rola testera v agilnom tíme a aké sú piliere agilného testovania.V tretej časti sa práca zaoberá metódami výskumu a získavania dát, ako prebiehali jednotlivé rozhovory a analýzou súčasného stavu v skúmanom produktovom tíme. Vo štvrtej časti sú na základe výskumu identifikované pozitíva a negatíva vyplývajúce zo zavedenia agilnej metodiky Scrumu. V piatej časti autor navrhuje zlepšenia a zmiernenia nedostatkov a generalizuje príčiny na základe ich riešení. Na záver autor hodnotí úspešnosť naplnenia cieľov práce, aké sú prínosy práce a navrhuje možné rozšírenia práce.
Klíčová slova: negatíva scrumu; vodopádový model; transformácia; scrum; pozitíva scrumu
Název práce: Dopady zavedení agilní metodiky Scrum v burzovní společnosti
Autor(ka) práce: Kugler, Filip
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na analýzu negativních a pozitivních stránek vyplývajících z transformace z tradiční metodiky vývoje na Scrum ve zkoumané společnosti. Práce dále identifikuje slabé stránky spojené s transformací a ukazuje na jejich příčiny. Následně jsou na jednotlivé příčiny navržená řešení na jejich zmírnění. Na základě příčin nedostatků vyplývajících z výzkumu jsou identifikovány hlavní témata, která jsou následně generalizované.Práce je rozdělena do pěti částí. V první části jsou z teoretického hlediska popsány tradiční, agilní metodiky vývoje softwaru, jejich porovnání a problematika hybridizace metodik vývoje softwaru. V druhé části je popsána potřeba zlepšování testovacího procesu, která jde ruku v ruce se změnou metodiky. V druhé části je také popsána problematika kvadrantů agilního testování, jaká je role testerů v agilním týmu a jaké jsou pilíře agilního testování.Ve třetí části se práce zabývá metodami výzkumu a získávání dat, jak probíhaly jednotlivé rozhovory a analýzou současného stavu v zkoumaném produktovém týmu. Ve čtvrté části jsou na základě výzkumu identifikovány pozitiva a negativa vyplývající ze zavedení agilní metodiky Scrum. V páté části autor navrhuje zlepšení a zmírnění nedostatků a generalizuje příčiny na základě jejich řešení. Na závěr autor hodnotí úspěšnost naplnění cílů práce, jaké jsou přínosy práce a navrhuje možné rozšíření práce.
Klíčová slova: scrum; vodopádový model; transformace; pozitiva scrumu ; negativa scrumu
Název práce: Impact of Scrum agile methodology introduction to a stock exchange company
Autor(ka) práce: Kugler, Filip
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis is focused on the analysis of the negative and positive aspects resulting from the transformation from the traditional development methodology to Scrum in the studied company. The work further identifies the weaknesses associated with transformation and reveals their causes. Consequently, proposed solutions are applied to mitigate individual causes. Based on the research of deficiency causes, the main topics are identified and subsequently generalized.The work is divided into five parts. In the first part, the traditional, agile methods of software development, their comparison and problems of the hybridization of software development methodology are described from the theoretical point of view. The second part describes the need to improve the testing process, which is in line with this methodology change. The second part also describes the topic of testing quadrants, what is the role of tester in an agile team and agile testing pillars.In the third part of the thesis I deal with the research methods, data collection and analysis of the current state in the studied product team. In the fourth part, the positive and negative implications of Scrum's agile methodology have been identified based on the research. In the fifth part, the author proposes how to improve and mitigate the shortcomings and generalizes the causes based on their solution. In conclusion, the author assesses the success of the work goals, the benefits of the work and proposes a possible extension of the work.
Klíčová slova: scrum; scrum positives; scrum negatives; waterfall model; transformation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2017
Datum podání práce: 23. 4. 2018
Datum obhajoby: 31. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63537/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: