Dopad světové krize na proces přijímání eura v Lotyšsku

Název práce: Dopad svetovej krízy na proces prijímania eura v Lotyšsku
Autor(ka) práce: Bebjak, Pavol
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práca skúma prepojenie svetovej krízy z roku 2008 s procesom prijímania eura v Lotyšsku. Práca skúma hospodársky vývoj Lotyšska do doby krízy, následne príčiny veľkého poklesu HDP v Lotyšsku v období 2008 až 2010 a jednotlivé vládne opatrenia, ktoré boli reakciou na krízu, potom zhodnocuje, ako boli príčiny krízy a prijaté opatrenia previazané s faktom, že Lotyšsko v tejto dobe prijímalo euro za svoji národní menu. Analýza dát a opatrení prijatých lotyšskou vládou ukazuje na fakt, že kríza z roku 2008 a proces prijímania eura boli v lotyšskom prípade previazané procesy, ktoré sa vyvíjali smerom, akým sa vyvíjali aj preto, že výrazne ovplyvňovali jeden druhý a tiež, že kríze vo finále dopomohla Lotyšsku k vstupu do eurozóny, pretože urýchlila procesy, ktoré k prijatiu eura viedli.
Klíčová slova: Lotyšsko; Euro; Kríza
Název práce: Dopad světové krize na proces přijímání eura v Lotyšsku
Autor(ka) práce: Bebjak, Pavol
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce zkoumá propojení světové krize z roku 2008 s procesem přijímání eura v Lotyšsku. Práce zkoumá hospodářský vývoj Lotyšska do doby krize, následně příčiny velkého poklesu HDP v Lotyšsku v období 2008 až 2010 a jednotlivé vládní opatření, které byly reakcí na krize, pak zhodnocuje, jak byly příčiny krize a přijaté opatření provázány s faktem, že Lotyšsko v této době přijímalo euro za svoji národní měnu. Analýza dat a opatření přijatých lotyšskou vládou ukazuje na fakt, že krize z roku 2008 a proces přijímáni eura byly v lotyšském případě provázané procesy, které se vyvíjeli směrem, kterým se vyvíjeli i proto, že výrazně ovlivňovali jeden druhý a také, že krize ve finále dopomohla Lotyšsku ke vstupu do eurozóny, protože urychlila procesy, které k přijetí eura vedli.
Klíčová slova: Lotyšsko; Euro; Krize
Název práce: Impact of the world crisis on the process of euro indroduction
Autor(ka) práce: Bebjak, Pavol
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis examines the connection between the world crisis of 2008 and the process of euro introduction in Latvia. Thesis examines economic development in Latvia before the crisis, causes of big decline of GDP from 2008 to 2010 and various government measures introduced as a reaction on crisis, afterwards it evaluates, how were the causes of the crisis and measures of government linked with the fact, that Latvia was trying to introduce euro as its national currency. Analysis of data and measures taken by Latvian government point on the fact, that the 2008 crisis and the process of euro introduction were interconnected in Latvian case and they were evolving in the way they were evolving because they influenced one another heavily and that the crisis helped Latvia with its ascension into eurozone because it speeded up processes leading to euro introduction.
Klíčová slova: Crisis; Latvia; Euro

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 5. 2017
Datum podání práce: 23. 4. 2018
Datum obhajoby: 21. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61985/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: