Trestně právní odpovědnost právnických osob - vybrané problémy

Název práce: Trestně právní odpovědnost právnických osob - vybrané problémy
Autor(ka) práce: Hešová, Ludmila
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hejda, Jan
Oponenti práce: Veitl, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou trestní odpovědnosti právnických osob, která sice byla v českém právním řádu zakotvena již před několika lety, avšak její význam bývá stále ještě podceňován. Práce je zaměřena především na prevenci trestního stíhání právnických osob, ale zabývá se i trestnými činy, pro které jsou právnické osoby nejčastěji stíhány, a také objasňuje možné způsoby trestání firem. Součástí práce je i výzkum informovanosti středního a vyššího managementu firem o problematice trestní odpovědnosti právnických osob. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření v různých právnických osobách a cílem bylo zjistit, jednak zda jsou si manažeři vědomi rozsahu trestní odpovědnosti firem, a jednak zda přijímají nějaká opatření, která by riziko trestního stíhání firmy minimalizovala. Jak se však ukázalo, právnické osoby nejeví o tuto problematiku přílišný zájem, a tudíž ani informovanost managementu není na příliš vysoké úrovni. Co se prevence týká, některé firmy se tomuto tématu věnují, avšak stále je více těch, které této problematice nevěnují velkou pozornost.
Klíčová slova: whistleblowing; firma; Corporate governance; Trestní odpovědnost právnických osob; Compliance program
Název práce: Criminal and legal liability of legal entities - selected problems
Autor(ka) práce: Hešová, Ludmila
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hejda, Jan
Oponenti práce: Veitl, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis primarily deals with the prevention of legal entities prosecution but it also refers to criminal acts for which the companies are mostly prosecuted. The aim of this thesis is also to explain possible ways in which legal entities could be punished. The second part of this thesis analyses results of a questionnaire survey made in different companies. This research is focused on finding out the level of managers’ familiarity with the criminal and legal liability of legal entities. The results of this research show that many companies don’t pay attention to these issues.
Klíčová slova: Compliance; Corporate governance; whistleblowing; company; Criminal and legal liability of legal entities

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra společenských věd

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 3. 2017
Datum podání práce: 23. 4. 2018
Datum obhajoby: 29. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61308/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: