Etické hodnoty při tvorbě IT

Název práce: Etické hodnoty pri tvorbe IT
Autor(ka) práce: Smetanová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Žijeme vo svete bohatom na údaje a technológia na zaznamenávanie a ukladanie obrovských množstiev týchto údajov sa rýchlo rozrástla. Primárnym morálnym záujmom je, že keď zhromažďujeme, ukladáme alebo pristupujeme k informáciám, mali by sme to robiť spravodlivým spôsobom. Mravné hádky však vznikajú, keď zhromažďovanie, uchovávanie a používanie našich informácií vykonávajú tretie strany bez nášho vedomia alebo len s tichým súhlasom.Dôvodom výberu tejto témy je čoraz väčší vplyv informačných technológií na život človeka v reálnom svete. Prudký rozvoj informačných technológií znamená zdieľanie veľkého množstva dát a informácií. Preto je v súčasnosti veľmi dôležité definovať a zdôrazňovať význam a nutnosť ochrany morálnych a etických hodnôt pri tvorbe informačných technológií.V tejto práci sa budeme venovať dvom hlavným a dôležitým hodnotám – bezpečnosti a ochrane súkromia a okrajovo aj transparentnosti, ktorá má súvis s oboma hodnotami.Cieľom tejto bakalárskej práce je charakteristika etických hodnôt vo vzťahu k informačnému prostrediu. Ďalším cieľom je nájsť ich spojitosť, dôvody prečo sa oplatí hodnoty dodržiavať a poukázať na možné príčiny narušovania hodnôt. Posledným cieľom je zanalyzovať porovnať súčasný stav IS v konkrétnom podniku s teoretickými poznatkami.
Klíčová slova: etika; bezpečnosť; etické hodnoty; ochrana osobných údajov; súkromie
Název práce: Etické hodnoty při tvorbě IT
Autor(ka) práce: Smetanová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Žijeme ve světě bohatém na údaje a technologie na zaznamenávání a ukládání obrovských množství těchto údajů se rychle rozrostla. Primárním morálním zájmem je, že když shromažďujeme, ukládáme nebo přistupujeme k informacím, měli bychom to dělat spravedlivým způsobem. Mravní hádky však vznikají, když shromažďování, uchovávání a používání našich informací provádějí třetí strany bez našeho vědomí nebo jen s tichým souhlasem.Důvodem výběru tohoto tématu je stále větší vliv informačních technologií na život člověka v reálném světě. Prudký rozvoj informačních technologií znamená sdílení velkého množství dat a informací. Proto je v současnosti velmi důležité definovat a zdůrazňovat význam a nutnost ochrany morálních a etických hodnot při tvorbě informačních technologií.V této práci se budeme věnovat dvěm hlavním a důležitým hodnotám - bezpečnosti a ochraně soukromí a okrajově i transparentnosti, která má souvislost s oběma hodnotami.Cílem této práce je charakteristika etických hodnot ve vztahu k informačnímu prostředí. Dalším cílem je najít jejich spojitost, důvody proč se vyplatí hodnoty dodržovat a poukázat na možné příčiny narušování hodnot. Posledním cílem je zanalyzovat porovnat současný stav IS v konkrétním podniku s teoretickými poznatky.
Klíčová slova: etika; bezpečnost; etické hodnoty; ochrana osobních údajů; soukromí
Název práce: Ethical values in IT development
Autor(ka) práce: Smetanová, Anna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
We live in a rich world of data, and the technology for recording and storing huge amounts of this data has been grown enormously. The primary moral concern is that when we collect, store or access to information, we should do it in a fair way. However, moral controversies arise when the gathering, storage and usage of our information are done by third parties without our knowledge or with only our silent consent.The reason for choosing this topic is the increasing impact of information technology on the human life in the real world. The rapid development of information technology means sharing a lot of data and information. Therefore, it is now very important to define and emphasize the importance and necessity of protecting moral and ethical values in the development of information technologies.The thesis deals with two main and important values - security and privacy, and marginally transparency, which is related to both mentioned values.The aim of the thesis is to characterize ethical values in relation to the information environment. Another aim of the thesis is to find their connection and the reason of the necessity to ensure the IS from the ethical and moral point of view. The last aim is to analyze the current state of IS in a particular enterprise with theoretical knowledge.
Klíčová slova: ethics; ethical values; privacy; security

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 10. 2016
Datum podání práce: 26. 4. 2018
Datum obhajoby: 15. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/59348/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: