Trendy ve vývoji determinant zemědělské produktivity v subsaharské Africe

Název práce: Trendy vo vývoji determinánt poľnohospodárskej produktivity v subsaharskej Afrike
Autor(ka) práce: Süllová, Júlia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sejkora, Jiří
Oponenti práce: Vlčková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po niekoľkých dekádach kedy bol poľnohospodársky sektor v rozvojových krajinách potlačovaný do úzadia, sa mu v súčasnosti i v spojení s problematikou chudoby, či potravinovej neistoty opäť dostáva zvýšenej pozornosti. Rozvoj poľnohospodárstva v podobe značného zvýšenia produktivity bude v najbližších rokoch nevyhnutný predovšetkým v regióne Subsaharskej Afriky (SSA). V poľnohospodárskom sektore SSA dodnes pracuje väčšina tamojšieho obyvateľstva, pričom produktivita tu v porovnaní s ostatnými rozvojovými regiónmi po desaťročia nedokázala výraznejšie vzrásť. Táto diplomová práca sa vzhľadom na veľký význam poľnohospodárstva v procese redukcie sociálno-ekonomickej zaostalosti zaoberá hlavnými faktormi brzdiacimi jeho rozvoj v podmienkach SSA. Pozornosť je pritom predovšetkým upriamená na najzávažnejší problém sektoru v podobe nedostatočnej produktivity a vývoja jej determinánt v časovom horizonte určenom dostupnosťou dát z regiónu. Význam determinánt poľnohospodárskej produktivity je ďalej načrtnutý na príklade konkrétnej krajiny – Etiópie.
Klíčová slova: poľnohospodárstvo; subsaharská Afrika; ekonomický rozvoj; zelená revolúcia; Etiópia; poľnohospodárska produktivita
Název práce: Trendy ve vývoji determinant zemědělské produktivity v subsaharské Africe
Autor(ka) práce: Süllová, Júlia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sejkora, Jiří
Oponenti práce: Vlčková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po několika dekádách, kdy byl zemědělský sektor v rozvojových zemích potlačován do úzadí, se mu v současnosti i ve spojení s problematikou chudoby či potravinové nejistoty opět dostává zvýšené pozornosti. Rozvoj zemědělství v podobě značného zvýšení produktivity bude v nejbližších letech nezbytný především v regionu subsaharské Afriky (SSA). V zemědělském sektoru SSA dodnes pracuje většina tamějšího obyvatelstva, přičemž produktivita zde v porovnání s ostatními rozvojovými regiony po desetiletí nedokázala výrazněji vzrůst. Tato diplomová práce se vzhledem k velkému významu zemědělství v procesu redukce socioekonomické zaostalosti zabývá hlavními faktory brzdícími jeho rozvoj v podmínkách SSA. Pozornost je přitom především upřena na nejzávažnější problém sektoru v podobě nedostatečné produktivity a vývoje její determinant v časovém horizontu určeném dostupností dat z regionu. Význam determinant zemědělské produktivity je dále nastíněn na příkladu konkrétní země - Etiopie.
Klíčová slova: zemědělství; subsaharská Afrika; ekonomický rozvoj; zelená revoluce; zemědělská produktivita; Etiopie
Název práce: Trends in the development of agricultural productivity determinants in Sub-Saharan Africa
Autor(ka) práce: Süllová, Júlia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sejkora, Jiří
Oponenti práce: Vlčková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
After decades of neglect, agriculture in developing countries now again gains attention, among other things due to the issue of poverty and food insecurity. Agricultural development, particularly in the form of significant productivity gains, is especially needed in Sub-Saharan Africa (SSA). The majority of SSA's working population is still employed in agriculture, while the sector's productivity in comparison with other developing regions has not increased in a sufficient way. Given the great importance of agriculture in the process of poverty reduction, this diploma thesis discusses the main factors which hinder the development of the agricultural sector in SSA. In so doing, the attention is particularly drawn to the sector's most serious problem in the form of low productivity and the evolution of its main determinants, which are monitored in the time period given by the data available from the region. The importance of these determinants is further elaborated on, with the example of a particular country – Ethiopia.
Klíčová slova: agriculture; Sub-Saharan Africa; economic development; green revolution; agricultural productivity; Ethiopia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2017
Datum podání práce: 27. 4. 2018
Datum obhajoby: 28. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63047/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: